2016. február 23., kedd

Mákos kocka angol citromkrémmel



Ahogy az előző gesztenyemousse-os torta is a férjem kívánságára készült, úgy ezzel a mákos kockával is az ő mákhiányát igyekeztem enyhíteni. Noha én is szeretem a mákos finomságokat, nem kifejezetten rajongok érte, így aztán mindig találok egyéb ízeket, amikkel szívesebben kísérletezek. Például a csokit ugye, mert azt igazán alig fogyasztunk... ;) 
No, de most eljött az ideje egy újabb mákos ínyencségnek, mert tényleg régen ettünk már.
A receptet gyakorlatilag összeollózgattam, íme az én verzióm:


Mákos kocka angol citromkrémmel


A tészta hozzávalói:
330 g liszt
165 g vaj
65 g porcukor (én nyírfacukorral csináltam)
2 tojássárgája
65 ml tej
3 g kristálycukor (én nádcukorral helyettesítettem)
7 g élesztő
1 mk. sütőpor
30 g tejföl

Elkészítés:
Langyos tejben feloldjuk a kristálycukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet, a sütőport és a porcukrot elkeverjük egy tálban és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tejfölt, az élesztőt és a tojássárgáját. Alaposan összegyúrjuk, majd két részre osztva a tepsinknek megfelelő méretre nyújtjuk (kb. 25x35 cm). Az első lapot a tepsibe tesszük sütőpapírra, megszurkáljuk villával. Megkenhetjük lekvárral, de én kifelejtettem, anélkül is tökéletes. :) Rátesszük a tölteléket...
... akkor nem árt, ha leírom azt is, ugye?


Mákos töltelék:
400 g mák
200 g cukor (én nyírfacukor és gyümölcscukor keverékét használtam)
270 ml tej
1 citrom héja
53 g méz
fahéj
2 tojásfehérje


Elkészítés:
A mákot egy tálban összekeverjük a fahéjjal (kb. 1 kk.). A tejet felfőzzük a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal, majd leforrázzuk vele a mákot. A tojásfehérjékből habot verünk és beleforgatjuk a langyossá hűlt mákos keverékbe.

Ekkor rátöltjük az alsó tésztalapra, elegyengetjük. Erre helyezzük rá a második tésztalapot, azt is megszurkáljuk, majd betesszük a 170°C-ra előmelegített sütőbe és kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.


Közben elkészítjük az angol citromkrémet, azaz a lemon curd-öt az alábbi recept szerint 2 citromból, 2 tojással, 10 dkg cukorral és 3 dkg vajjal, tehát dupla adaggal:


Ha a süti kihűlt, oszlassuk el a tetején a citromkrémet, majd tegyük hűtőbe dermedni. Később már gyönyörűen lehet szeletelni kis falatkákra, amiket biztosan gyorsan elpusztít egy vendégsereg vagy a család. :)

2 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok