2015. december 29., kedd

Az év utolsó tortája sok-sok gesztenyével


Még december közepén készült ez a szülinapi torta, ami mind színvilágában, mind ízében igen csak passzolt a téli ünnepléshez.
 
A gesztenye ízvilág adott volt, ám a torta megtervezése már rám lett bízva. Annyit sikerült megtudnom, hogy az ünnepelt szereti a türkiz színt, így döntöttem végül egy Tiffany kék (türkiz)-fehér kombináció mellett. A csíkok feldobták és vidámabbá tették, a kedvenc cukorvirágaim pedig a télies színeikben koronázták meg a torta tetejét.  
 
Na, de kicsit kukkantsunk be a gesztenyés belsőbe. Történt ugyanis, hogy egy olyan 100%-os gesztenyemasszára sikerült szert tennem, ami egyáltalán nem volt beízesítve tekintettel arra, hogy nem csak édességhez használható. Nos, hát ez nagyon jól is hangzott, csak én így rendesen megküzdöttem  a beízesítéssel,  ugyanis igen látványossá vált, hogy mennyi cukor kell a finom gesztenyemasszához, arról nem is beszélve, hogy mennyi rumot nyelt el a krém. Mondjuk ez utóbbit nem sajnáltam, csak a cukorral szeretek csínján bánni. No, a végén azért sikerült elérnem egy kellemes gesztenyekrémet, miután a beízesített masszát elkevertem 3 dl felvert tejszínhabbal. De valahogy nem éreztem elég átütőnek, márpedig még ha csokis-gesztenyetortának is készült, a gesztenye kell, hogy az igazi karakterét adja. Így  aztán gyorsan elugrottam még egy gesztenyemasszáért, ezúttal ízesített verziót vettem, amiből aztán kis gombócokat nyomkodtam az egyes szintekre. Egész pontosan úgy történt a torta összeállítása, hogy a kakaós piskótaszintekre először egy vékonyabb csoki ganache réteget kentem, erre jött vastagon a gesztenyekrém, majd abba nyomkodtam bele a kis gesztenyegolyókat, aztán a következő piskóta és még egyszer ugyanez. Végül az egész tortát körbekentem jó vastagon a maradék csoki ganache-val.
 
A piskóta tehát Kakaós piskóta volt, melynek a receptjét itt találjátok (16 szeletes, 20 cm átmérőjű 10 db tojásból)
 
A csoki ganache ezúttal 4 dl tejszínből és 32 dkg csokiból készült. A tejszínt felfőztem, beleolvasztottam az összetört csokit, majd botturmix segítségével még simábbá és enyhén levegőssé tettem. Ennek egy éjszakát pihennie kell, hogy dermedjen.
 
A gesztenye rész igazából annyi volt, amennyit írtam. Egy masszát (250 g) 3 dl felvert tejszínhabbal kikeverünk. Ha nem morzsolható kézzel, akkor reszeljük át és először csak egy kis adag tejszínnel keverjük el, utána vegyítsük a többivel, hogy habos krémes állagú maradjon. Ízesítés ízlés szerint, cukor és rum kelhet hozzá. Ha azonban nem előre beízesített masszát vettünk, akkor jóval bátrabban kell rumozni és cukrozni is. És ha igazán átütő gesztenye tortát szeretnénk, akkor még egy 250 g-os masszát kisebb golyó formákban tehetünk az egyes szintekre.
 
Az Ünnepelt kedves visszajelzése alapján mondhatom, hogy ez így egy igazán jól sikerült összeállítás volt, leszámítva, hogy a gesztenyefüggők igyekeznek kikutatni az össze gesztenyegolyót a tortából. ;)
 


 
Nos, ez volt az évad záró tortám, utána már a nagy karácsonyi sütögetés vette kezdetét. Ennek egy részéről már beszámoltam, de év elején hozom az elmaradásomat. :)
 
Addig is kellemes pihenést és nagyon boldog új évet kívánok! :)

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok