2016. január 6., szerda

Az újratervezés tipikus esete, avagy hogy lesz a marcipános szaloncukorból kakaóba hempergetett mennyei marcipángolyó


Előfordul, hogy nem egészen úgy sikerül valami, mint ahogy azt elterveztük. Ha ez a konyhában történik, akkor egy hirtelen felindulásból elkövetett tett helyett, mint pl. az azonnali megsemmisítés, nyugodjunk le egy percre és gondoljuk át, hogy lehet-e valahogy menteni a helyzetet, azaz konkrétan a finomságot. Mert legtöbbször lehet, legalábbis, ha nem égett oda és/ vagy nem semmisítette meg önmagát.
 
Történt velem, hogy a karácsonyi nagy sütögetéssel kicsit túlszaladtam az egyik nap és bizony eléggé elfáradtam estére. Éppen dermedt már a hűtőben a finom szárított és kandírozott gyümölcsökkel begyúrt marcipánom a házi szaloncukrokhoz, amikor is úgy döntöttem, hogy én bizony nem temperálom a csokit, hisz ha óvatosan olvasztom fel vízgőz felett, ahogy évekkel ezelőtt is, akkor még ha nem is lesz fényes, de nem lesz csúnya.
 
Aha, persze! :( Miután kimártogattam a kis kockákat, másnapra csúnya foltos lett szinte az összes, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja és ezek még a legszebb darabok voltak! Szóval a belseje mennyei volt, mégse volt csalogató. Az ég egy adta világon senki sem ette volna meg, mert messze túl mutatott a "ronda, de finom" kategórián. Eléggé csalódott is voltam, de volt még sok dolgom és rengeteg finomság, úgyhogy nem nagyon törődtem velük, csak simán félre tettem őket két fémdobozban.
 
Aztán túl voltunk a friss karácsonyi sütiken, fogyóban voltak már a kekszek és elérkezett a Szilveszter. Így azt találtam ki, hogy újra begyúrom a gyümölcsös-csokis marcipánt és egyszerűen kigolyózom őket, holland kakaóporba hempergetem és fenséges bonbonként tálalom. Ez már nem volt nagy feladat és mivel nem volt gyorsan romló alapanyag benne, ezt 1 hét után nyugodtan meg is tehettem. Így már abszolút siker volt, és fel is csipegettük őket az utolsó szemig.
 
A recept igen egyszerű. Ráadásul ha egyből golyóknak szánjátok, akkor nem kell csokiba mártogatni sem. Lehet teljesen csoki nélkül is csinálni, de ha tetszik a csokis verzió, akkor reszeljetek bele kb. 8-10 dkg-ot. ;) Vagy fussatok neki a kimártott bonbonoknak, és ha nem sikerül szépen, akkor utána gyúrjátok össze. Kinek hogy tetszik.
 
Marcipán bonbonok:
 
Málnás-pisztáciás marcipán bonbon
 
Hozzávalók:
30 dkg marcipán
10 dkg fagyasztva szárított málna
10 dkg tisztított pisztácia (ha a vékony hártya rajta marad, az nem gond)
3 cl vanília kivonat (de lehetne valamilyen alkohol is, pl. Maraschino)
 
Narancsos-áfonyás marcipán bonbon
 
Hozzávalók:
30 dkg marcipán
10 dkg aszalt áfonya
10 dkg kandírozott narancs
3 cl narancslé (vagy Cointreau, ha van kéznél)  
 
Mindkét esetben szétmorzsoljuk a marcipánt. A gyümölcsöket és a magokat pedig aprítóban összedaráljuk. Nem teljesen porrá persze, hanem apró darabokra. Az előbbinél először a pisztáciát daráljuk egy kicsit, majd hozzá tesszük a málnát. Az utóbbinál a kandírozott narancs és az áfonya mehet egyszerre. Mindkét esetben a gyümölcsöket, magokat hozzáadjuk a marcipánhoz, majd ráöntjük a kevés folyadékot és alaposan összegyúrjuk. Két sütőpapír között 1,2-1,2 cm vastagságú téglaalapokra nyújtjuk a marcipánmasszákat. Figyeljünk, hogy egyenletes legyen a magasságuk. Majd a hűtőbe tesszük őket dermedni, hogy aztán könnyebb legyen kockákra vágni.
 

 
Ha felkockáztuk, akkor 25-30 dkg jó minőségű csokoládét (a 2 adaghoz együtt) gőzfürdőn megolvasztunk, ha lehet, temperáljuk is a siker érdekében. ;)
A marcipánkockákat kimártjuk és rácsra tesszük. Teljes dermedés után pedig fémdobozban tároljuk. Tehetjük őket csinos kis papírkapszlikba, vagy ha a kocka helyett hosszúkás formában vágjuk, akkor szaloncukorpapírba is csomagolhatjuk. :)
 
No, így lett volna eredetileg. Ehelyett azonban kicsit kalandosabb úton-módon született ez a marcipángolyó, mégis megérte, mert ízre egyszerűen fenséges volt mindkét fajta! Az egyikben a málna, a másikban az áfonya ellensúlyozta a marcipán édességét, miközben a pisztácia, illetve a narancs is harmonikusan hozzájárult a teljes ízhatáshoz, zamathoz. Abszolút ajánlom! :)
 
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok