2015. július 31., péntek
Citromos-epres máktorta a franciák nyomában
Mint azt már említettem a korábbi élménybeszámolóban, Párizsban szert tettem két gyönyörű és nagyon hasznos francia desszert könyvre. Ezekben keresgéltem, amikor is férjem születésnapjára valami mákos-citromos desszerttortát akartam összedobni. Nos, azért csak „kicsit franciásan”, mert mint az látható lesz a képeken, annyira vagyok távol még egy igazi gyönyörű francia tortától, mint Makó Jeruzsálemtől. No, de mindent el kell kezdeni valahol.
Szóval következzen egy májusi próbálkozásom, amit még nem volt alkalmam megosztani Veletek, de most megmutatom, hogy mire jutottam.
Alapvető probléma volt, hogy a franciák annyira nem használnak mákot, legalábbis ebben a két könyvben egy darab receptben sincs mák. Persze ettől nem jöttem zavarba, mert simán megújítom én a legtutibb francia receptúrát. ;)
Kiinduló pont egy olyan tészta volt, melyet a franciák Biscuit à la cuillère-nek neveznek… ez valami kanalas kekszet jelenthetne, de nem az, úgyhogy nem erőltetném a fordítást.
Legyen most simán Mákos piskóta, melynek a hozzávalói a következők:
Szóval következzen egy májusi próbálkozásom, amit még nem volt alkalmam megosztani Veletek, de most megmutatom, hogy mire jutottam.
Alapvető probléma volt, hogy a franciák annyira nem használnak mákot, legalábbis ebben a két könyvben egy darab receptben sincs mák. Persze ettől nem jöttem zavarba, mert simán megújítom én a legtutibb francia receptúrát. ;)
Kiinduló pont egy olyan tészta volt, melyet a franciák Biscuit à la cuillère-nek neveznek… ez valami kanalas kekszet jelenthetne, de nem az, úgyhogy nem erőltetném a fordítást.
Legyen most simán Mákos piskóta, melynek a hozzávalói a következők:
120 g tojássárgája (kb. 6 tojás)
190 g porcukor
180 g tojásfehérje (kb. 6 tojás)
95 g búzaliszt
95 g mák*
*eredetileg mák nélkül simán 190 g liszt
Elkészítés:
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük és két tepsit szilikonos sütőpapírral lefedünk.
A tojássárgáját a cukor felével addig verjük, míg szalagot húz a hab. A tojásfehérjét a cukor másik felével pedig addig habosítjuk, hogy puha csúcsokat formáljon. Utána lazán összeforgatjuk a két habot, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze.
Beleszitáljuk a mákkal elkevert lisztet, már ha a mákot átereszti a szitánk és óvatosan elvegyítjük.
A tésztát habzsákba töltjük 10 mm-es sima csővel és az egyik tepsire átlósan nyomjuk a teljes tepsi nagyságában, a másikra pedig akkora köröket töltünk ki vele, amekkora alapterületű karikánk van, azaz amekkora tortát készítünk.
A citromos krémnél a már korábban kipróbált és azóta is imádott fehércsoki alapú mascarpone krémet vegyítettem lemon curddel. Ennek a receptjét itt találjátok:http://bombolone.blogspot.hu/2015/03/citromos-sajttorta-egyszeruen-sutes.html
Az összeállítás úgy történik, hogy a karikánk belső oldalára illesztjük az átlósan nyomott tésztából kivágott csíkot, mely a karika tetejéig ér, azaz teljes magasságban „kibéleljük”. Ebbe a kerítésbe illesztjük a legalsó piskóta csigát. Habzsákból körkörösen rányomjuk a citromkrémet, rápakoljuk a felszeletelt friss epret. Szezonon kívül természetesen más gyümölccsel is megoldható. Következik a második piskóta csiga, majd újra krém és gyümölcs, végül zárjuk a harmadik karikával, a tetejére nyomjuk vagy kenjük a maradék krémet. Igazából ezt szerettem volna lefedni egy úgynevezett nappage-val, ami egy fényes, erőteljesebb színű, gyümölcsös, zselatinos, cukorszirupos glazúr, ám sajnos pont citromos változatot nem találtam, meg aztán az időm is igen korlátozott volt. Amúgy simán megfelelt volna külön egy lemon curd is erre a célra, de annyit meg nem készítettem, úgyhogy lényegében kopasz maradt a torta. Na, annyira azért nem, mert a tetejét jól megpakoltam eperrel, illetve a maradék piskótatésztából nyomtam néhány pöttyöt is a sütőlapokra, mintha csak macaront készítenék, és ezeket egy kis krémmel összeragasztva használtam fel az eprek mellé dekorációnak.
Szóval a végeredmény, nem meglepő módon, elsőre nem olyan lett, mint a nagy könyvben, de így is tetszést aratott mind az ünnepelt, mint a többi kedves rokon körében és bizony jó ízűen falatoztuk el ezt a finomságot is. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése