2015. május 22., péntek

Nohab mozdony torta


Izgalmas kérés érkezett nem régiben hozzám, miszerint egy vonat rajongó kisfiúnak készítsek konkrétan egy Nohab mozdonyt. Ugye mondanom sem kell, hogy fogalmam nem volt, hogy mi az a nohab. Úgyhogy szokás szerint a gugli képtárát hívtam segítségül, és persze ha már járműről van szó, akkor a férjemet sem hagyhattam ki a buliból.
 
A cicussal egy napon, tehát másodjára is meg kellett villantanom faragó képességemet, bár azért ez körökkel könnyebb eset volt. Ugyanakkor nagyon kellett figyelni arra, hogy szimmetrikusan sikerüljön a lekerekítés, illetve mivel a mozdony kétirányú, azaz elöl és hátul is pont ugyanúgy néz ki, az sem volt elhanyagolható, hogy a vezető fülkék is egy szintbe kerüljenek.
 
Ettől a tortától nem féltem annyira, bár bevallom, hogy aznap este a 88. apró részlet felrakásánál már azért fáradtam. Ezért is kellett a műszaki segítőm, hogy figyelje a kezemet, hogy lehetőleg mindent jó helyre tegyek fel, párhuzamosan, egyenlő magasságba. Nem panaszképp mondom, mert imádom csinálni, csak sokan talán nem is tudjátok, hogy egy-egy ilyen torta elkészítése mennyi időbe telik. Erről még nem nagyon meséltem. Átlagosan nagyjából 8 óra munka van egy tortában a sütéstől kezdve, a krém elkészítésén keresztül, az összeállításig, ami után következik a lényeg, a díszítés. Nos, amikor 2 torta csúszik egy napra, akkor különösen fontos, hogy a piskótát és a krémet már előző nap elkészítsem, hogy reggel azonnal a faragással és az összeállítással tudjak kezdeni, utána ugyanis kell még neki legalább egy óra a hűtőben, hogy dermedhessen burkolás előtt. A díszítős napon a 2 tortával együtt összesen 13 órát foglalatoskodtam. Nem rossz, ugye? :)
 
Na, de visszatérve a mozdonyhoz, nagyon igyekeztem, hogy élethű formába öntsem a tortát, ne pedig egy játék mozdonyra hasonlítson. Ízre a nagy népszerűségnek örvendő trüffel lett a kiválasztott, mert ugye, ha gyerkőcnek  megy a torta, akkor az bizony nagy eséllyel csokis kell, hogy legyen.
 
És akkor a továbbiakban a képeké a terep. Következzen a retro Nohab mozdony, a 6:20-as a reggeli napsütésben. ;)
 
 
 


 
 

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem...hogy a faragás lépéseit esetleg letudná írni?Fiam szintén Nohab tortát szeretne szülinapjára.Köszönettel:Túri Babett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Babett! Elnézést a késői válaszért, de sajnos mostanában költözés miatt kevesebbet tudok a bloggal foglalkozni. Ha hasonló kérdése lenne a jövőben, kérem, hogy emailben (bombolonetorta@gmail.com) vagy a blog Facebook oldalán üzenetben küldje el, mert az biztosan célba ér. Azokról értesítést kapok.;)
      Gyanítom, hogy a szülinapon már túl vannak, de azért hátha későbbre még jól jön... tehát megpróbálom leírni.
      Először mindenképpen be kell tölteni a tortát nagyjából akkora téglaalap formában, amiből kijön a kívánt méret. Mi sok képet néztünk a neten, talán még méreteket is, igyekeztünk "műszakilag" felkészülni a tortára, ebben bevallom, hogy férjem volt a segítségemre.
      Szóval, ha betöltöttük a téglatestet, akkor hagyjuk jó pár órán át dermedni a hűtőben, csak utána kezdjük el a faragást. Két pálcikát is beleszúrhatunk, ezzel jobban rögzítve a szinteket, hogy ne csúszkáljanak el egymáson. Először teljes hosszában az "alagút" formát kell kifaragni, apránként és folyamatosan figyelve, hogy mindkét irányból szimmetrikus legyen. Utána mindkét végénél befaragjuk az ablakokat, az orrnak is egy kis ívet képezve. Nem tudom, hogy ez mennyire érthető így, de sajnos jobb nem jut eszembe. Alapvetően ennél a tortánál nem olyan vészes a faragás, viszont utána a részletek kialakítása annál inkább, de azt mind már cukormasszából el lehet készíteni. :)
      Még egyszer elnézést, hogy talán nem időben sikerült válaszolnom.
      Üdvözlettel:
      Andi

      Törlés

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok