2013. november 24., vasárnap
Kakaós-fahéjas csillag
Azelőtt soha nem vettem a fáradtságot, hogy otthon kelt- és hajtogatott tésztával babrálgassak. Túl bonyolultnak és időigényesnek tűnt. Ezeket most sem igazán tudom cáfolni, de amióta a cukrász suliban megtanultam a készítését, azóta a szent cél érdekében feláldozom magam, mert megéri! Mondjuk, hogy friss reggeli legyen belőle, az kizárt, mert ahhoz a pékekkel kellene kelnem, de uzsonnára is tökéletesen megfelel.
Történt, hogy egy nyugodt, békés péntek estén megláttam az alábbi képet.
Nem volt mit tenni, a szombat délelőttöt újra kellett tervezni, mert ezt nekem meg kellett csinálnom! Ennek apropóján pedig megoszthatom Veletek annak a hajtogatott, élesztős tésztának a receptjét, amiből a kakaós csiga, a túrós táska vagy például a barackos papucs készül.
Cukrász berkekben ezt Blundeltésztának nevezik.
Hozzávalók (ipari mennyiségben, de a csillag a feléből is kijön):
60 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
7 dkg porcukor
7 dkg olaj
4 db tojássárgája (a fehérjéből lehet ugyebár macaront készíteni :)
4,5 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 dkg só
vaníliás cukor és citromhéj az ízesítéshez
+ 38 dkg margarin
A margarinon kívül a többi alapanyagból előtésztát gyúrunk. Ez egy nagyon undok ragadós tészta lesz a kezdetekkor, de hősies kitartással addig kell dolgoznunk, gyúrnunk, dagasztanunk, míg összeáll és elválik az edény falától. Ha sikerült elérnünk ezt az állapotot, akkor vékonyan megkenjük olajjal és 40°C-on kb. 40 percig kelesztjük. A tálból kiborítva téglaalap formára nyújtjuk (kb. 1 cm vastagságban). A margarint a téglaalap felével majdnem megegyező nagyságúra lapogatjuk, ráborítjuk a tészta másik oldalát, így tehát 2 tésztaréteg közé helyeztük a margarint. Most újra nyújtjuk. Nagylelkűen lisztezzük nyújtás közben, mert nem tesz jót a tésztának, ha kiszakad és a margarin kikukucskál!
Most következik a hajtogatás:
1.) szimpla hajtás: előttünk a tészta kinyújtva téglaalap formában. A hosszabbik oldalát csupán szemünkkel 3 felé osztjuk. A középső sávra ráborítjuk először a bal 1/3-ot, aztán a jobb 1/3-ot. Így most 3 rétegben várakozik a tésztánk. 90°-kal elforgatjuk és rögtön újra nyújtjuk. Következik a második hajtogatás:
2.) dupla hajtás: először a bal szélét behajtjuk a szemünkkel belőtt felező vonalra, majd közvetlen mellé a jobb szélét is. Így 2 rétegű a tésztánk, középen ér össze. Most alulról félbe hajtjuk a felső széle felé. Így 4 rétegnél tartunk. Folpack-ba csomagoljuk és pihentetjük 15 percig.
3.) Nyújtás után megismételjük a dupla hajtást. Mindig bőven lisztezzük, hogy ne szakadjon át!
Újabb 10 perc pihenés következik és aztán végre készíthetjük a kiválasztott finom péksüteményt.
A fenti képen látható csillaghoz 3 egyenlő részre vágtam a tésztát. Ahol elvágtam, ott alaposan beliszteztem, mert a margarin bizony kivigyorgott. Kinyújtottam és kivágtam a 3 kerek lapot. Az alsó 2-t megkentem olvasztott vajjal és mivel a férjem a fahéjasat szereti, én a kakaósat, ezért úgy döntöttem, hogy mindkettőnknek kedvezek, így az alsó réteget kakaóval szórtam meg, a 2. lapot pedig fahéjjal, előtte persze mindkettőt porcukorral kikevertem. Végül a 3. lapot ráhelyeztem és a fenti képen látható módon 16 szeletet bevagdostam nem teljesen a közepéig. Utána 2 szeletenként haladva megcsavargattam, a bal oldalit balra kétszer, a jobb oldalit jobbra kétszer. A végén az egészet olvasztott vajjal lekentem, 10-15 percet még kelesztettem és 170°C-on készre sütöttem. Azontúl, hogy nagyon szép ez a forma, ez a vegyes, kakaós-fahéjas íz is mindenki tetszésére volt, úgyhogy bátran ajánlom.
A maradék tésztából kisebb formációkat alkottam... ahogy sikerült... volt fahéjas, kakaós és lekváros.
U.i.: Mivel a kakaós csiga receptjére vár egy messzi-messzi földön élő barátnő, ezért pötyögöm máris, hogy:
a tésztát kinyújtjuk 1/2 cm vastagra, felületét ugyanúgy olvasztott vajjal megkenjük, leszórjuk kakaóval (de akár dióval, fahéjjal is tehetjük). Feltekerjük és 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük úgy, hogy a tekercs végét a csiga alá hajtjuk, a szélei felé enyhén lenyomkodjuk. Felületét olvasztott vajjal lekenjük. Kelesztjük, majd 200-210°C-on megsütjük.
Remélem, hogy sokan kedvet kaptok ezekhez a finomságokhoz! A csillag Karácsonyra is nagyon látványos és finom sütemény lehet. Sőt, azóta láttam az NL Cafén, hogy karácsonyfa formában is lehet hasonlót készíteni... miért is ne lehetne? :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése