2013. november 12., kedd

Dupla diós torta

A múlt hétvége a diórajongóké volt. Két ünnepeltnek készült torta egy Nagyon-nagyon diós torta recept alapján, amit még évekkel ezelőtt lőttem a neten. Én dupla diósnak nevezem, mert a piskótában is akad e fenséges magvakból, no de hát a krémből meg egyenesen árad.
 
Diós piskóta:
9 tojás
17 dkg liszt
6 dkg darált dió
18 dkg cukor
0,75 dl rum
1/2 csomag sütőpor
 
A hozzávalókból szokásos módon piskótát készítünk: a tojásokat ketté választjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukor 2/3-val, hozzáöntjük a rumot. A tojásfehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a darált dióval. A fehérjehabot óvatos mozdulatokkal a sárga részhez keverjük, majd hozzáadjuk a diós lisztet és szintén óvatosan elkeverjük. Sütőformába helyezzük és 165-170°C-on készre sütjük kb. 40-45 perc alatt. Kihűlés után 3-4 lapra vágjuk, attól függően, hogy mekkora formában sütöttük és milyen magas lett.
 
Nagyon diós krém:
4,5 dl tej
4 dkg pudingpor (tejszínes vagy vaníliás ízű)
5 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg darált dió
25 dkg vaj
0,75 dl rum

A pudingport és a lisztet a tejben - jól elkeverve - sűrűre főzzük, majd kihűlés közben gyakran kevergetjük, hogy ne bőrösödjön be. Célszerű hideg vízbe állítani, de kevergetni akkor is kell.
Serpenyőben illatosra pirítjuk a diót.
A puha vajat alaposan kikeverjük a porcukorral, ehhez apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a vaníliás cukrot, a szintén kihűlt illatosra pirított diót és a rumot. Érdemes elkészíteni 1 nappal korábban, hogy legyen ideje dermedni és nem mellesleg jól összeérjenek az ízek. Ha pl. még kicsit meleg volt a dió és elfolyik a krém, másnapra akkor is tökéletesen összeáll. 
 
A lapokra vágott piskótát a krémmel betöltjük és a tetejét, oldalát is körbe kenjük. Amennyiben nem burkolt torta lesz, panírozhatjuk az oldalát pirított darált dióval, de akár csoki reszelékkel is, a tetejére pedig fél diókat helyezhetünk.
 
Ha burkoljuk, akkor előtte dermesztjük a hűtőben legalább egy órát. Ha befér, akkor akár a mélyhűtőben is hagyhatjuk 15-20 percet.
 
A két diós tortából két teljesen különböző meglepetés készült:
 
A zöldségkosárral Apósomat leptük meg születésnapja alkalmából, aki egyebek mellett a legkedvesebb zöldség beszállítónk. :)

 


A kosárban pont azokat a kedvenceinket jelenítettem meg a hagyma kivételével - noha szinte hagymát eszünk hagymával-, amikből egész nyáron érkezik a bőséges ellátmány.  

 
 
Zsákmányaink termőföldje a Nógrád megyei Kisecseten található, egy apró, de annál szebb és nyugalmasabb kis "zsákfaluban" (ahonnan tovább már nem vezet út és egyébként község :).  A völgyben, egymás mellett húzódnak meg a kedves kis parasztházak, felfelé a dombon  a gyümölcsfák között pedig a veteményes kertek tarka-barka termései és virágai színezik a tájat. Itt teremnek a gigantikus méretű cukkinik, olyan igazi piros paradicsom, amibe ott helyben bele kell harapni, a paprika, ami nem csak egy felfújt termés, hanem igazi paprika íze van, no és persze a hagyma, ami olyan erős, hogy az első levél lehámozásánál már sírva fakadunk.
 
 
Az pedig csak hab a tortán - hogy stílszerű legyek-, hogy felsétálni a veteményesbe és saját kezűleg leszedni a friss, érett, zamatos zöldségeket közvetlenül a főzés előtt, milyen elmondhatatlanul hatalmas élmény egy városi lánynak. Nem mintha kis koromban nem lett volna lehetőségem erre a nagyszüleimnél, de akkor pont nem érdekelt. Viszont most, hogy nagyjából már benőtt a fejem lágya, nagyon tudtam értékelni.



No, de térjünk vissza a tortákhoz, hisz készült még egy, ahol egy virág volt a főszereplő. A flamingó virág igen méretes, mély piros és zöld színeivel máris meghatározta a teljes képet, így aztán a tortát magát egy visszafogottabb gyöngyházas csillogó bézs-fehér kombinációba öltöztettem.

A flamingó virágot a Carlos Lischetti féle cukormasszából készítettem, a zöldségekhez viszont a nagyobb mennyiség miatt K2 cukormasszával kevertem. A masszákat előre beszíneztem, de mivel nem igazán lehet begyúrt masszával elérni azt az igazi piros és zöld színeket, ahogy egy barnával árnyalt paprikát sem lehetne élethűen megcsinálni, ezért bevetettem az egyik legjobb technikát, az airbrusht, azaz a szórópisztolyos festést. Ezzel elérhetjük a tökéletes színeket, az élethű foltokat és árnyalásokat.

És íme a  flamingó virágos szülinapi torta egy anyuka 60. évfordulójára:



 



Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok