2015. december 9., szerda

Újabb brownie variáció


 
Nem régiben tartottunk egy forralt borozós baráti összejövetelt, ahova szokás szerint elkészítettem a kedvenc vendégváró falatkáimat. Többek között lilahagymás pogácsával, valamint ízletes sonka-gombás pizzacsigákkal vártuk a vendégeinket. Ám az lehetetlenség lett volna, hogy én ne készüljek valami édességgel is, úgyhogy e jeles alkalomra egy igazán ínyenc, tömör gyönyört választottam, mégpedig az egyre híres-nevezetesebb Sós karamellás- mogyorós browniet.
 
Ez a brownie receptem nem újdonság, de ajánlom figyelmetekbe ezt a verziót, mert ehhez képest az első próbálkozásom egy gyenge utánzat volt csupán.
 
 
Biztos, ami biztos, inkább ide vésem újra:
 
Hozzávalók:
18 dkg liszt
1 tk. só
2 ek. keserű kakaópor
30 dkg étcsoki (ajánlom az ALDI 400g-os Bella csokiját)
22 dkg vaj
reszelt tonkabab (vagy 1 tk. instant kávé az eredeti recept alapján)
30 dkg kristálycukor
10 dkg barna- vagy nádcukor
5 tojás (szobahőmérsékletű)
2 tk. vanília kivonat
 
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.

A sót, a lisztet és a kakaót kimérjük egy tálba és elkeverjük.
A csokit, a vajat (és az instant kávét) vízgőz felett összeolvasztjuk. A víz ne forrjon, csak gyöngyözzön az edény alatt. Ha szépen elolvadt minden, kapcsoljuk le a tűzhelyet, de hagyjuk ott az edényt és tegyük bele a cukrot. Keverjük el alaposan, amíg egyneműsödik. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Utána hozzáadjuk az 5 tojást két részletben, először 3-at, jól elkeverjük, majd a maradék 2-t. Mehet bele a vanília és a reszelt tonkabab is, alaposan elkeverjük. Ilyenkor a kristálycukor még ropog, de mire megsül, addigra tökéletesen beleolvad.
Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát, hiszen ezúttal pont nem az a cél, hogy habos piskótát süssünk. Tehát végig dolgozhatunk egy spatulával, nincs szükség habverőre.
A végén beleszitáljuk a lisztet, ezt is jól elkeverjük. Majd a masszát a kibélelt, vagy kivajazott-lisztezett, avagy szilikonformába öntjük. Ezúttal ezt a mennyiséget egy 32x22 cm-es tepsiben sütöttem...
 
... de előtte még itt jön a csavar egyik része:
Két maroknyi pirított sós mogyorót durvára törtem, rászórtam a nyers tésztára és kissé beleforgattam. Így tettem a sütőbe. Emlékeim szerint megint tovább tartott a sütés, mint az eredeti 30perc. Inkább olyan 40-45 perc lehetett, fontos hogy ellenőrizzük, hisz mindenkinek más a sütője. A lényeg, hogy ne süssük teljesen szárazra a tésztát. Ha fogpiszkálót beleszúrunk és még vékonyan rátapad a massza, az jó.
 
Miközben a sütő végzi a dolgát a mennyei csokis tésztánkkal, mi elkezdhetünk küzdeni a karamellával. Na jó, tudom, hogy ez nem mindenkinek küzdelem, de mint már említettem, nekem a mumusom. Ez most sem volt másként, mert csak második nekifutásra sikerült megalkotnom, az viszont igazán finom, sűrű sós karamellkrém lett.
 
Hozzávalók a Sós karamellhez:
20 dkg kristálycukor (vagy kockacukor)
1,5 dl tejszín
2 ek. vaj
kevés só
 
Elkészítés:
Lehetőleg egy dupla aljú lábosban készítsük, amit előzőleg kiöblítünk vízzel, így éppen csak egy kis nedvesség marad benne. Beletesszük a cukrot és gyenge fokozaton elkezdjük olvasztani. Lassan olvasszuk, nehogy megégessük a cukrot, mert akkor búcsút inthetünk a finom karamell íznek. Közben egy vizes ecsettel érdemes időnként körbe törölni az edény oldalát, azonban ha már olvad a cukor, akkor nem szabad kevergetni, maximum néha megrázni az edényt. Ha eléri a világos barna színt és szépen, egyenletesen megolvadt, akkor vegyük le a tűzről és óvatosan csurgassuk hozzá az előzőleg felmelegített tejszínt. Ekkor már lehet kevergetni, sőt kell is, mert könnyen összeugrik. Tegyük vissza a tűzhelyre alacsony fokozaton, majd ha már nem csomós, adjuk hozzá a vajat és legvégül óvatosan ízesítsük sóval.
 
Ha a brownienk elkészült, öntsük a tetejére a sós-karamellt, majd hagyjuk kihűlni. Pihentessük pár órát a hűtőben is, hogy könnyebb legyen szeletelni.
 


 
 
A cukormennyiséget ne számolgassátok, mert brutális, viszont olyan eszméletlen az íze is! Ezt  mindenki osztja velünk, aki kóstolta. :) Néha napján meg lehet engedni ilyen kilengést... nem is tudom, mintha közeledne egy jeles alkalom. ;) Kipróbáljátok?
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok