2014. július 19., szombat

Citromos-mákos torta

 
Továbbra is a szabadság adta szabadságommal sütkérezek, így aztán egy újabb íz kombinációt teszteltem. Mégpedig a mák és citrom párosát. Nem vagyok egy nagy mák rajongó, bár alkalmanként egy kis mákos pitty-putty, mákos tészta, vagy Karácsony idején néhány szelet bejgli lecsúszik. Különböző sütemények formájában nem idegen a magyar cukrászattól sem, de tortaként elkészítve én csak mostanában találkoztam vele.
Tekintve, hogy még mindig nem a saját, jól megszokott konyhácskámban tevékenykedek, így ha kissé körülményesebben is, de mindenképpen eljött az ideje, hogy a heti 2. édességünket elkészítsem. Persze nem azért, mert nem bírjuk ki süti nélkül, hanem mert kell az anyag a blogra! ;)

Mivel a lemon curd már nagyon megy, ezért természetesen ő nyerte el a lehetőséget, hogy valamilyen mákos piskótával remélhetőleg remek párost alkosson. Ki is néztem egy receptet (Lemon Poppy-seed Bread), összekotyvasztottam és éppen most ért ide a sütő felől a csodás illata… hmmm! :) Jónak ígérkezik!

Mire a bejegyzést közzé teszem, addigra már túl leszünk a kóstoláson is persze, ám egyelőre az illatokkal és a kivételesen jól sikerült citromkrémmel előlegezem meg magamnak a sikert. Bár, ha sokat klimpírozok itt, még a végén odaég a sütim! Apropó, képzeljétek, egyúttal tesztelem a régi hagyományos zománcozott tésztaszűrőt is, mint félgömb sütőformát. Hááát… nem valami könnyű kibélelni és a piskóta jelenlegi állapotát elnézve, nem is lesz tökéletes a formája. :-/ Van, aki mértani pontosságú gömbtortát bír ezzel sütni pl. focilabdának… lehet, hogy ki kell majd faggatnom további praktikákról. Vagy a krémre bízni az egyenetlenségek eltüntetését, utólag úgy tűnik, hogy ez is elegendő lehet.

Na, de térjünk vissza a mákos piskótára, következzen a recept.

Hozzávalók:

19,5 dkg liszt
1 tk. sütőpor
¼ tk. só
1 ek. reszelt citromhéj
2 ½ ek. mák
17 dkg sótlan vaj
15 dkg porcukor
3 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat / én 1 csomag Bourbon vaníliás cukorral helyettesítettem
60 ml tej

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Az átszitált lisztet, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat és a mákot egy tálban összekeverjük.
A szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálban 1-2 perc alatt habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és további 2-3 percig keverjük (elektromos habverővel). Utána, egyesével és mindig alaposan elkeverve adagoljuk a tésztához a szintén szobahőmérsékletű tojásokat. Ha mindhárom tojás benne van és szépen elegyítettük a masszát, akkor jöhet bele a lisztes keverék 3 részletben, melyek között 2 részletben hozzáöntjük a tejet is, azaz liszt-tej-liszt-tej-liszt elosztásban.
Kibélelt vagy kivajazott/lisztezett formába öntjük a tésztát és 50-60 perc alatt készre sütjük.
Ez a mennyiség betöltve 10-12 szeletes tortának felel meg.

Közben elkészítjük az angol citromkrémet is (lemon curd), amit kihűlés után majd tejszínhabbal lazítva használunk fel. A legbiztosabb, ha egy éjszakát hagyjuk pihentetni, mielőtt vegyítjük a tejszínhabbal. 

Sajnos már nem kaptam friss erdei gyümölcsöket, pedig némi málna, áfonya, szeder és ribizli nagyon csinos díszítőelemei lettek volna a tortának, de az ízek által tökéletesen megfelel a citrom és az ici-pici mák díszítés is. A teszt miatt ez most csak krémesen nyerte el végső formáját, ám burkolt tortaként is minden bizonnyal megállná a helyét.





Mivel ízre mennyei, egyértelműen átment a teszten, hivatalosan is bekerül a repertoáromba. Csak ajánlani tudom Mindenkinek! :)







0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok