2014. május 11., vasárnap

A CSOKIVULKÁN (Csupa nagybetűvel!)


Ez a hét már csak így telik, hogy ha már sehol egy torta, előkapom Nektek az eddig tartalékolt finomságaimat.

Fontos, hogy ne maradjuk túl sokáig édesség nélkül, úgyhogy most elérkezett az ideje annak, hogy az egyik legzseniálisabb "muffin" receptet megosszam Veletek, bár biztos vagyok benne, hogy senki előtt nem lesz ismeretlen a fajtája. Csoki imádóknak kötelező, a többieknek pedig erősen ajánlott! Mintha ezt már mondtam volna máskor is. ;)
 
Na szóval, ezt először egy barátnőm sütötte nekem, mikor látogatóba mentem hozzá és egyből ki is faggattam a receptet illetően. Egy akkoriban megjelent Stahl magazinban találta, ez a szám azóta már nálam arany keretbe van foglalva. :)
Mivel állaga lévén eddig nem pazaroltam sosem időt a fotózásra, nehogy megdermedjen a közepén az ínycsiklandó olvadt csoki, így kivételesen nem tudom Nektek a saját sütésem eredményét prezentálni... de ígérem, hogy igyekszem majd pótolni. ;)
Egyelőre, hogy egyértelmű legyen e remek és kihagyhatatlan, nem mellesleg rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető nyalánkság, egy a gugli csodálatos világából halászott képpel szeretném illusztrálni, hogy miről is van szó.


 
No, kinek nem futott össze a nyál a szájában?
...
Akkor irány a közért az alábbi alapanyagokért és 15 perc alatt el is készítheted. A rossz hír, hogy a teljes készülettel együtt 20 perc után nyoma sem lesz a sütinek, maximum a mosatlan edények árulkodhatnak.
 
Hozzávalók:
6 dkg vaj
25 dkg tejcsokoládé
2 tojás
5 dkg liszt
1 csipet só

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk a vajat és a csokoládét (közben a víz gyöngyözve forrjon, ne lobogjon), majd lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A tojásokat villával kissé felverjük, majd apránként, folytonos keverés mellett a vajas csokoládéhoz dolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet és a sót, összekeverjük. Pár percig állni hagyjuk, hogy hűlés közben kicsit sűrűsödjön. A masszát muffin kapszlikba kanalazzuk (lehet duplába, de nekem szimplában sem szokott gondom lenni vele), a formákat 3/4-ig töltjük. Így összesen 5-6 darab jön ki belőle. A muffin tepsit sütőlemezen betesszük a sütőbe és pontosan 8 percig sütjük. Akkor van készen, ha a teteje megszilárdult, de ha kissé megnyomjuk a közepe még érezhetően folyós. Kivesszük a sütőből, 1 percet állni hagyjuk, majd legörgetjük róla a papírt és tálaljuk.
 
Amennyiben tényleg folyós csokivulkánt szeretnétek kapni, tartsátok be a 8 perces sütést, akkor is ha nagyon lötyinek tűnik még! Plusz 2-3 perc alatt már megköt a belseje is. Persze akkor sem lesz még egy szivacsos piskóta, szóval a kérdés, hogy mi a célunk a sütivel.
 
1.) Ha meleg, folyós csokivulkán, akkor mindenképpen tartsuk be az időt. Tálaláskor pedig tegyünk mellé egy gombóc vanília fagyit és néhány szem erdei gyümölcsöt... nagyon-nagyon finom lesz, garantálom!
 
2.) Ha cupcaket készítünk belőle: ez esetben tovább kell sütni, hogy a tésztának legyen tartása, ez kb. 15-20 percet jelent összesen. Mivel a tészta nagy része olvadós, de visszaszilárdulós alapanyagot tartalmaz, ezért nem baj, ha még kicsit puhának tűnik, mert pár óra alatt bőven fog dermedni. Elkészíthetjük előző nap is. Így egy mennyei, sűrű, csokoládés muffint kapunk, amihez nagyon jól illik például egy erdei gyümölcsös mascarpone krém, most már a lemon curdot is bátran ajánlom hozzá, de amivel tavaly nyáron indultam egy cukrász castingon és óriási sikere volt, az a kardamomos fehércsokoládé ganache.
 
Sajnos a pontos mennyiségre nem emlékszem, de szerintem 2 dl tejszínből és 300 g fehércsokiból 1 éjszaka dermedés után jó állagú és elegendő krémet kapunk. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a trüffelkrém esetében: a tejszínt felfőzzük, a tűzről levéve beleolvasztjuk a fehércsokit folyamatos körkörös kevergetés mellett. Beleszórunk kb. 8-10 szemnyi megpucolt és mozsárban porrá zúzott kardamommagot. Hagyjuk kicsit hűlni, aztán botmixerrel átdolgozzuk és betesszük a hűtőbe. Másnap habverővel felverjük, majd csillagcsöves nyomózsákból a dermedt csokivulkánokra nyomjuk. Így is nagyon finom és különleges lesz! Próbáljátok ki! :)
 
 
 

 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok