2014. március 14., péntek

Jägermeister torta kívül-belül


 
A héten eljött az ideje annak, hogy végre egy teljes üveg (1L-es) Jägermeister tortát készíthessek. Az külön izgalmas, hogy a meglepetést olyas valaki kapja, aki munkája révén igen közeli kapcsolatban áll ezzel a termékkel. Kíváncsi is vagyok a fogadtatásra.
 
 
 
Hogy ne csak külsejében kapcsolódjon a témához, kitaláltam, hogy talán nem lenne rossz, ha a kedvenc trüffel krémemet megbolondítanám egy kis jägerrel. Azt nem tudom, hogy a piskótával együtt mennyire fog érvényesülni, de amennyit a krém konzisztenciája engedett, az alapján nagyon finom volt. Igen, kóstolgattam! ;) Nem volt kiérezhető a jäger kesernyés íze, ugyanakkor mégis adott egy felismerhető karaktert a trüffel krémnek. Hogy biztosabbra menjek, ezért a piskóta szinteket is kicsit meglocsoltam a nedűvel. Sajnos ebből az összeállításból házi kóstolásra nem maradt, mert a maradék tésztával egy málnás-csokis összeállítást csináltam, de erről majd később.
 
A belső ízvilághoz hozzátartozik, hogy egy új csokis piskóta recepttel próbálkoztam. Mostanáig nagy örömmel használtam a cukrász suliban tanult alapreceptet, ami mindössze tojásból, cukorból, lisztből és kakaóporból áll. Nem is volt ezzel semmi baj, de sajnos múltkor sikerült egy nem túl jó minőségű kakaóra szert tennem, így a piskótám egyfelől nem volt elég barna sem tőle, másfelől az ízében sem volt átható, noha még csokival is igyekeztem javítani a helyzeten. Mindeközben pedig éppen rákattantam a Pinterestre, ahol napi szinten gigantikus mennyiségű tortát, süteményt és zseniális recepteket osztanak meg a világ minden tájáról. Úgyhogy elhatároztam, hogy kísérletezgetni fogok. Kinéztem egy nagyon masszív, mély barna színű csoki piskóta receptet, de enyhe mentális zavarral küzdve nem sikerült az adott napra minden összetevőt bevásárolnom. Így aztán az eredeti receptben szereplő író és tejföl helyett, egy korábbi receptből ismert tej-olaj kombinációval pótoltam a hiányt. Ezenfelül összenéztem egy másik receptemmel, aminek hasonlóak a hozzávalói és végül megszületett a saját verzióm:
 
Nagyon csokis piskóta (Figyelem, ez kísérlet volt, az első! )
 
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
10 dkg nád- vagy barnacukor
6 db tojás
38 dkg liszt
1,5 tk. szódabikarbóna
0,75 tk. só
5 dkg jó minőségű holland kakaópor
1,5 dl tej
1 dl olaj
1 tk. vanília kivonat
 
Elkészítés:
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét.
A vajat a cukorral habosra keverjük (robotgéppel), lassan belecsorgatjuk az olvasztott csokoládét. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, miközben folyamatosan habosítjuk a masszát. Hozzáöntjük a tejet, a vanília kivonatot és az olajat. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a kakaóport. Majd 3 részletben beleforgatjuk a csokis masszába és alaposan elkeverjük. Ez egy elég masszív tészta, valószínűleg több nedvességet is elbírna.
Formába töltve elkenjük a felszínét,  kb. 50 percig sütjük 180°C-ra előmelegített sütőben. Lehetne egyébként laponként is sütni, 3 adagban, akkor viszont csak 20-25 perc a sütési idő laponként.
Eredmény: nagyon finom lett a tészta, de talán egy picit szárazabb, mint kellene. Krémmel összeállított formában ez nem érződik, különösen nem másnap! Most már teljesen rendben van. :) Ugyanakkor a kísérletezést tovább fogom folytatni, a következő próba során az olajat 1 pohár tejfölre cserélem majd, meglátjuk, hogy úgy milyen lesz. Természetesen arról is beszámolok majd.
 
Ennek a piskótának egyetlen hátránya, hogy 4szer annyiba kerül, mint a fent említett egyszerű kakaós piskóta, de ez így működik: több alapanyag -> finomabb tészta.
 
No, ott tartunk, hogy készen vannak az alapok, már csak egy Jägeres üvegszerű képződményt kéne kifaragni, betölteni. Ehhez segítségemre volt egy 1L-es fém doboz, ami már üres volt... :( Alapos mosogatás és törölgetés után nemes egyszerűséggel ráhelyeztem a piskótára és körbevágtam. Igyekeztem a kést úgy tartani, hogy az oldalak függőlegesek maradjanak. Erre még a gyakorlaton hívták fel a figyelmemet, ugyanis nem különösebben nehéz ferdén szeletelni, sőt!
Ezt követően 3 egyenlő lapra vágtam az üveget, a kupakot egyből lehet persze külön is intézni, elég csak körbekenni. A betöltés közben úgyis letörik. ;) A krémből szokás szerint még habosítás előtt elkülönítettem akkora mennyiséget, ami elegendő a forma körbekenésére, illetve plusz 4 evőkanállal, amibe belekevertem 2 kupak jägert (0,5L-es üvegből, csak a kupak mérete miatt). Ez így nagyon finom volt, de azért tudtam, hogy a piskóta tompíthatja, nem beszélve a cukorburkolatról. Így aztán biztos, ami biztos, kicsit meglocsoltam a piskótalapokat is. Erre kentem a jägeres krémet, majd arra még a kihabosított trüffel krémet. Összeállítás után körbekentem és hagytam a hűtőben dermedni 1-1,5 órát.
 
Közben úgyis volt még dolgom a címkével és a kupakkal. Hiszen ezeket kézzel festettem cukorlapra ételfestékkel. A cukorlapot a Carlos Lischetti féle masszából nyújtottam és vágtam körbe a megfelelő címke méretre és formára 1 nappal korábban, hogy legyen ideje megszáradni. Pár óra után amúgy már lehet rá dolgozni. Mindenekelőtt amúgy nyomtattam egy méretarányos képet a címkéről.
Az ilyen jellegű festéshez szükséges legfontosabb trükköt Kricky árulta el nekem/ nekünk a tanfolyamán. Egyszerű, ám zseniális: fehér (átlátszó) sütőpapírt helyezel a címke fölé és átrajzolod szénceruzával. Egy újabb darabka sütőpapírra borítod fejjel lefelé és felülről az ujjaiddal alaposan átdörzsölöd, miközben vigyázol arra, hogy a papír ne mozduljon el. Így kapsz egy tükrözött képet, amit újra átrajzolsz a szénceruzával, mert lenyomatként már nem elég erős és ezt borítod rá a már megszáradt cukorlapra, újra átdörzsölöd és meg is vannak a legfőbb vonalak, ami mentén már könnyű, de legalábbis sokkal könnyebb megfesteni a mintákat. Első nap gyakorlatilag a nagyját meg is festettem, csak ahol színre szín jött, azt vagy újra átfestettem a kontúr miatt (Jägermeister felirat a narancssárga szalagon), vagy száradás után vittem fel pl. az arany feliratot körben a zöld sávra. Remélem a mellékelt képes segítséggel együtt kerek a leírás. A kupakot abszolút szabad kézzel dobtam össze, mert kicsit későn eszméltem rá, hogy ott is van grafika.
 
Ha az összeállított tortánkon már megdermedt a krém, akkor burkolhatjuk. Most egyetlen vastag réteggel fedtem be, aminek adtam egy zöldes árnyalatot (fekete és zöld gélfestékkel), így kevesebb festék kell neki a szórópisztolyból és nem lesz olyan problémánk, hogy a massza már nem képes felvenni a festéket. Feketével fújtam, ami erre kiválóan alkalmas, ugyanis halványan fújva még zöldes, csak több rétegben érhető el a fekete szín. A jäger üveg pedig úgyis zöld, csak a benne lötyögő italtól látszik feketének. Hogy üvegre utaló csillogás hatását keltsem, kipróbáltam a Tortissimo versenyén nyert gyöngyház fényű airbrush festéket, nagyon kevés kellett belőle, nagyon jól működött! :) Sajnos fotóval nem tudom jól visszaadni a színeket és a fényeket. Az első és utolsó kép mutatja leginkább a valóságot.
 
Ezután már csak óvatosan felragasztottam a címkét (alját kevés vízzel megnedvesítettem) és a kupakot. És KÉSZ! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2 megjegyzés:

  1. A krém receptjét is megtudnád légyszi osztani? Hasonló tortával probalkozom, de a krém sajnos nem az igazi. Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, bocs, de csak most láttam a kérdésedet.
    A krém receptjét itt találod:
    http://bombolone.blogspot.hu/2013/10/asodik-proba-egy-csaladi-bulira.html
    Én nagyon szeretem, mert egyszerű, finom és jó a tartása.
    Ha lenne még kérdésed, kérlek, hogy emailben (bombolonetorta@gmail.com) vagy a blog Facebook oldalán írj, mert azokra gyorsabban tudok válaszolni. :)
    Szép napot!
    Andi

    VálaszTörlés

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok