2014. március 29., szombat

Avokádós csokitorta és lemon curd


Ez a hét a nagy próbák hete volt.
Hétfőn ünnepeltük férjem névnapját, úgyhogy ezen jeles esemény alkalmából végre sikerült régóta dédelgetett új és izgi recepteket kipróbálnom.
 
 
 
 
A lemon curd, azaz az angol citromkrém már gyakorlatilag 1 éve kószál a gondolataimban, hogy meg kellene csinálni, de valahogy hamarabb lett a bevásárolt citromokból limonádé, sem mint ilyesféle tojásos krém. Bevallom, hogy a tojás majdnem nyers felhasználásától kicsit ódzkodok, de végül is most már hogy éreztem, hogy bőven hőkezelve lett vízgőzben és még nem vált citromos rántottává, megnyugodtam. Persze a citromkrémhez szükséges cukormennyiség még mindig aggályos, no de lehet azt pl. nádporcukorból csinálni (1 fokkal jobb), illetve esetleg nem olyan ipari mennyiségben neki fogni, ahogy azt én tettem.

Lemon curd recept:
(Eredeti angol recept: http://www.bakingmad.com/lemon-curd-recipe/
... nyugodtan vegyük le kapásból fél adagra)


20 dkg vaj
70 dkg porcukor
5 citromhéja
3 dl frissen facsart citromlé (kb. az 5-ből ki is jön)
4 tojás (összesen 3 dl, de ez is kb. stimmelt nekem... L méretű tojásokkal)

A vajat, a cukrot, a lereszelt citromhéjat és a kifacsart levet egy tálba tesszük és vízgőz felett összeolvasztjuk. A tojásokat enyhén felverjük egy kis tálkában és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a vajas keverékbe. Továbbra is folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ez elsőre még egy folyós krém marad, de másnapra a hűtőben jóval sűrűbbé válik, így tortakrém gyanánt érdemes már előző nap elkészíteni, akárcsak a trüffel krémet. Kifőzött (steril) üvegbe töltve 1 hétig eláll a hűtőben. Érdekesség, hogy az angolok reggelire, vajas kenyérre kenve fogyasztják... hát, ők tudják.
 
 
A másik zseniális recept, amit a Pinterestről sikerült lőnöm, az avokádós csokitorta. Számomra ez is egy újdonság volt, hogy édes csokis süteménybe avokádót használnak, de állítólag vaj helyett kiváló alapanyag, az íze pedig ugyebár nem olyan markáns, hogy legyőzze a jó kis csokoládét. Ez a recept érdekes módon nem tartalmaz tojást, mondjuk mert vegán, ennek köszönhetően viszont egy igen masszív piskótát kapunk. Tortához való felhasználását inkább javasolnám habosabb, könnyebb piskóta rétegek vegyítésével. Például gyönyörű magas tortát érhetünk el, ha kb. fél adag avokádós csokis piskótát sütünk 20-22 cm átmérőjű kerek formában és mellé, azaz a felsőbb szinteknek egy azonos méretű, egyszerű kakaós piskótát 7 tojásból. Ha még 2 féle krémet is keverünk a betöltéshez, pl. egy lemon curdot a trüffel mellé, a szinteket pedig meghintjük kandírozott naranccsal vagy akár zöld pisztácia darabokkal... nos, hát akkor valami mennyei tortát fogunk kapni! :)
 
Ezt onnan tudom, hogy a maradékokból ilyen ízvilágú 'cake jar'-okat töltöttem be. Ezek az üveges sütik remek módjai a megmaradt piskótadarabok és krémek felhasználásának. Jó pár tesztelő körében kimondottan nagy sikere volt! :)
 
 
 
Avokádós csokitorta recept (vegán):
 
38 dkg liszt
6 ek. keserű kakaópor
1/2 tk. só
2 tk. sütőpor
2 tk. szódabikarbóna
20 dkg barna- vagy nádcukor
2 ek. kókuszolaj
1 közepes méretű avokádó
4,5 dl víz
1 ek. ecet vagy citromlé
2 tk. vanília kivonat
 
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, só, cukor, kakaó, sütőpor és szódabikarbóna. Az avokádót megpucoljuk, felkockázzuk és alaposan, jó krémesre leturmixoljuk. Az avokádót és a többi folyékony hozzávalót is összekeverjük egy tálban, majd több részletben hozzáadagoljuk és alaposan belekeverjük a száraz hozzávalókat. Formába öntjük (szilikon/ papírozott/ kikent-kilisztezett) és 175°C-on készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendben átsült-e.
 
 
A slusszpoén az volt, hogy egy pénteki tortához azt is ki kellett próbálnom, hogy hogyan készíthetek gömb formát, magából a tortából. Erre van A, B és C terv:
- C terv: ami nem áll rendelkezésemre (még), a gömb sütőforma, pedig azt hiszem, hogy a jövő nyertese ez lesz, ha majd beszerzek egyet.
- A terv: egy korábban látott kép/ segédlet alapján az volt, hogy 2 félgömb szerű tálat (fém vagy üveg... IKEÁból olcsón beszerezhető) kibélelünk egy piskótalappal, majd krémmel és újabb kerek piskótalapokkal betöltjük. Hagyjuk dermedni a hűtőben, majd ha sikeresen kiborítjuk őket (és nem mi borulunk ki), akkor burkoljuk, összeillesztjük, újraburkoljuk. No, ezt próbáltam ki egy kisebb gömb méretében a fenti finomságokkal... de ugye az avokádós tészta elég masszív lett, így nehéz is, és bizony a felső félgömb súlya igencsak összenyomta az alsót. Márpedig ha a külső tésztaréteg megreped, akkor az nagy baj, pláne egy partira szánt torta esetében. Persze itthon megoldottam, hogy azért túl rosszul ne mutasson. Sőt adtam neki egy olyan bombasztikus elnevezést, mint lemond curd-ös csokoládébomba! Wow! ;) Kis marketing nem árt, bár az íze valami mennyei volt, úgyhogy a külleme megbocsájtható.
-B terv: ezt használtam a nagy tortánál, amiről később hozok képeket, nehogy az ünnepelt hamarabb lássa meg, mint kellene. Szóval ez annyi volt, hogy 3 különböző méretű kerek formában megsütöttem a piskótákat, majd összeállítva igyekeztem gömb formát faragni belőlük. Nem elhanyagolható, hogy azért ehhez komolyabb tartószerkezetet építettünk a műszakis szakimmal (férjem), illetve hogy nagyon, de nagyon nehéz szabályos gömb formát faragni egy hengerből... mondjuk úgy, hogy elsőre kb. lehetetlen! De azért még a pofás kategóriába belefér az eredmény, noha nekem ennél persze magasabb elvárásaim vannak. ;) De erről majd később.
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok