2013. október 21., hétfő
Francia expressz csokis sütemény
Ahogy korábban említettem, ezt a receptet nővérem hozta egyenesen Franciaországból.
Hosszú évekig ez volt az egyes számú családi sütemény, mert nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon finom de leginkább, mert csokis!
Hozzávalók:
125 g étcsokoládé
125 g vaj
125 g cukor
½ dl tej
80 g liszt
3 tojás
50 g durvára tört dió (vagy mandula)
1 tk. sütőpor
Elkészítése:
Egy tálban összetörjük a csokit, hozzáadunk 1 evőkanál vizet és megolvasztjuk mikroban (kb. 1/2 - 1 perc alatt). Persze akik nem használnak mikrot, tegyék ugyanezt vízgőz felett. Ha megolvadt, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és visszatesszük további 1/2 - 1 percre. Jól összekeverjük és félretesszük.
Egy nagyobb fémtálba beletörtjük a 3 tojást, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd hozzáadjuk a tejet, az olvasztott csokit, és a lisztet, melybe előzőleg belekevertük a sütőport. Végül beleszórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és elkeverjük. Szilikonformába vagy kivajazott-kilisztezett sütőformába tesszük és 150-160°C-on készre sütjük nagyjából 40-50 perc alatt.
Történt hajdanán, hogy egy téli síelésre készülődve az utazás előtti estén neki álltam sütni, hogy legyen nassolni valónk pár napig, mert ez ugyebár kötelező eleme a sítúrának. Már mindent összekevertem és mivel a liszt persze csak a végén kell, hát akkor sikerült észlelnem, hogy az bizony elfogyott. Késő volt már, meg aztán nem nagyon volt kedvem a hidegben közértbe szaladgálni, úgyhogy mentőötletként bedobtam a búzadarát. És lőn, szuper lett! Mitöbb, évek múltán kifejezetten üdítő volt ez a kis újítás.
Bátrabb vállalkozók akár variálhatják az ízét is pl. egy kis narancshéjjal és tej helyett narancslével… esetleg gyömbérrel. Most, hogy írom, máris kedvet kaptam ahhoz, hogy tesztelgessek néhány variációt. Ha legközelebb elkészítem, amolyan rusztikus torta formájában, hiszen tortaalapnak is kiválóan alkalmas, akkor hozok képeket is.
Hosszú évekig ez volt az egyes számú családi sütemény, mert nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon finom de leginkább, mert csokis!
Hozzávalók:
125 g étcsokoládé
125 g vaj
125 g cukor
½ dl tej
80 g liszt
3 tojás
50 g durvára tört dió (vagy mandula)
1 tk. sütőpor
Elkészítése:
Egy tálban összetörjük a csokit, hozzáadunk 1 evőkanál vizet és megolvasztjuk mikroban (kb. 1/2 - 1 perc alatt). Persze akik nem használnak mikrot, tegyék ugyanezt vízgőz felett. Ha megolvadt, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és visszatesszük további 1/2 - 1 percre. Jól összekeverjük és félretesszük.
Egy nagyobb fémtálba beletörtjük a 3 tojást, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd hozzáadjuk a tejet, az olvasztott csokit, és a lisztet, melybe előzőleg belekevertük a sütőport. Végül beleszórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és elkeverjük. Szilikonformába vagy kivajazott-kilisztezett sütőformába tesszük és 150-160°C-on készre sütjük nagyjából 40-50 perc alatt.
Történt hajdanán, hogy egy téli síelésre készülődve az utazás előtti estén neki álltam sütni, hogy legyen nassolni valónk pár napig, mert ez ugyebár kötelező eleme a sítúrának. Már mindent összekevertem és mivel a liszt persze csak a végén kell, hát akkor sikerült észlelnem, hogy az bizony elfogyott. Késő volt már, meg aztán nem nagyon volt kedvem a hidegben közértbe szaladgálni, úgyhogy mentőötletként bedobtam a búzadarát. És lőn, szuper lett! Mitöbb, évek múltán kifejezetten üdítő volt ez a kis újítás.
Bátrabb vállalkozók akár variálhatják az ízét is pl. egy kis narancshéjjal és tej helyett narancslével… esetleg gyömbérrel. Most, hogy írom, máris kedvet kaptam ahhoz, hogy tesztelgessek néhány variációt. Ha legközelebb elkészítem, amolyan rusztikus torta formájában, hiszen tortaalapnak is kiválóan alkalmas, akkor hozok képeket is.
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )