2017. január 11., szerda

Kekszek



Karácsonykor több családi és baráti összejövetelre is sor került és mivel ezek nagy része délutáni sütizős-ünneplős találka volt, így jó sok mindennel készültem, hogy mindenhova jusson nassolnivaló. Ugyanakkor elhatároztam, hogy december 24-ére nem maradhat sok feladat, mert nem padlón csúszva akarom fogadni a családot, hanem pihenten, jó kedvűen, ünnepre hangolódva. Éppen ezért a karácsonyi sütögetést kekszekkel kezdtem napokkal korábban, mivel ezek dobozba zárva hetekig is eltarthatóak. Úgy gondoltam, hogy mind textúrájában, mind ízében változatos kavalkádot szeretnék kínálni, így aztán a következőkre esett a választásom:


  • Mézeskalács, az elmaradhatatlan.
  • Karamellás csokifészek (eredeti angol nevén Caramel Turtle Cookie), ez izgatott a legjobban... naná, mert csokis, na jó, kakaós, de akkor is! ;)
  • Narancsos-áfonyás-pisztáciás keksz, korábbi recept új ötlettel, mert tavaly is nagyon szerettük
  • Fahéjas csillag, megért egy próbát, de jövőre kicsit változtatni fogok rajta
  • Levendulás-citromos keksz, mert csodás párosítás és mert ezt is ki kellett próbálnom
 
A jó hír, hogy ezekkel a finomságokkal egyáltalán nem muszáj a következő Karácsonyt megvárni. Na jó, talán a mézeskalács mégis csak erősen szezonális, no de a többit az év bármely napján szerintem bárki örömmel nyammogná.
 
És képzeljétek! Minden citrusos keksz meyer citrommal készült, ugyanis a közeli Aldi telis-tele volt már december közepén gyönyörű nagy, narancsos színű meyer citrommal. Persze ők ezt így nem is ismerik, török citromként volt kiírva.
 
No, akkor nézzük a recepteket. Először az újdonságok, aztán a korábbi receptek linkjei következnek.
 
 
 
KARAMELLÁS CSOKIFÉSZEK
 
Hozzávalók:
115 g fehér tönkölybúzaliszt
25 g őrölt mandula (lehet ehelyett is liszt, de nekem ennyi maradt máshonnan, és belekevertem)
40 g holland kakaópor
110 g puha vaj
130 g finom nádcukor
1 nagy tojás szétválasztva
plusz 1 tojásfehérje
30 ml tej (2 tbsp)
5 ml vanília kivonat (1 tsp)
1,5 g só (1/4 tsp)
155 g durvára tört pekándió
 
14-16 db puha sós karamella cukorka
45 ml tejszín (3 tbsp)
 
60 g olvasztott csoki a csíkozáshoz
 
Elkészítés:
A lisztet, a mandulát, a kakaót és a sót keverjük össze egy tálban. A puha vajat a cukorral keverjük ki habosra közepes-nagy fokozaton, adjuk hozzá a tojás sárgáját, a tejet és a vaníliát, keverjük el, amíg szépen egyneműsödik. A habverőt állítsuk alacsony fokozatra és így adagoljuk a vajas masszához a lisztes keveréket. Keverjük addig, amíg jól összeáll a tészta, majd Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.
 
A tojásfehérjéket keverjük habosra (nem fehér, kemény habbá, csak éppen habosra!) egy kis tálban, helyezzük mellé egy másik tálkában a durvára tört pekándiót.  A hűtőből elővett masszából formázzunk kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat, mártsuk a tojásfehérjébe, majd görgessük bele a pekándióba és helyezzük sütőpapírral fedett lemezre kb. 5 cm-re egymástól.
 
Elárulom, hogy ez így önmagában is nagyon finom, úgyhogy kétféleképpen folytathatjuk. Ha nem szeretnénk karamellel tölteni, akkor csak simán kissé meglapogatjuk és úgy sütjük meg. Ha követjük az eredeti receptet, akkor most egy mélyedést nyomunk mindegyik golyó közepébe. Erre a legjobb az angol 1/2 tsp-os mérőkanálka, ugyanis ezek pontos kis félgömbök, de ha nincs ilyenünk, akkor egészen biztosan megteszik egy kávéskanál is.
 
Imigyen megsütjük a kis fészkeinket 175 °C-on, nagyjából 12 perc alatt. Ha készen vannak, kivesszük a sütőből és még melegen visszanyomkodjuk a mélyedéseket.
 
Közben elkészítjük a sós-karamella öntetet. Bátrabb és ügyesebb versenyzők természetesen nekiugorhatnak cukorból is készíteni a karamellát, de én ezúttal a recept szerinti, könnyebbnek tűnő utat választottam. Az Aldiban nagyon kellemes ízű, éppen csak enyhén sós karamella cukorkát lehet kapni, amit gyönyörűen fel lehet olvasztani. Ha készen van a tejszínes sós karamella öntet, akkor óvatosan a fészkek közepére kanalazzuk, hagyjuk dermedni, majd végül olvasztott csokival megcsíkozzuk... aztán mindet jól befaljuk! :)
 
NARANCSOS-ÁFONYÁS-PISZTÁCIÁS KEKSZ:
A vörösáfonyás-narancsos vajas kekszet egészítettem ki 50 g kandírozott naranccsal és 25 g zöld pisztáciával. Az áfonyát és a kand. narancsot egy éles késsel daraboltam fel, mert az aprítóm nem igen boldogult velük. Ezúttal kihagytam a kekszek cukorba forgatását, nem is gyúrtam hengerré, mert szív formákat akartam szaggatni a tésztából. Jelentem, hogy simán nyújtható és szaggatható, pihentetés nélkül (is). Őszintén megmondom, hogy nekem ez volt a második kedvencem a karamellás csokis fészkek után.
  
 
FAHÉJAS CSILLAG:
Ezt a receptet én MohaKonyhától lestem el, aki pedig MaciKonyhánál látta, aki pedig a bécsi DEMEL cukrászat leírását találta meg. :) Én a Moha által kipróbált kevesebb cukrot tartalmazó verziót készítettem el, de persze picit én is belepiszkáltam. Még pedig a cukormázhoz tettem kevés citromlevet (kb. 1/4 meyer citrom levét), mert így szerintem zamatosabb, ízletesebb, finomabb lett. Vigyázat, a cukormázhoz nem kell kihabosítani a tojásfehérjét a cukorral, csak alaposan kikeverni, hogy sűrű, folyós máz legyen. Én ezt elrontottam, mert nem figyeltem, de aztán a citromlével az állagot is helyreráztam. :) A receptet Mohánál vagy MaciKonyhánál eléritek, a fenti neveikre kattintva.
 
 
És végül a jól ismert MÉZESKALÁCS recept, még ha jövő Karácsonyig nem is kerül terítékre:
 
 
...
A Levendulás-citromos keksz a folytatásban következik.
 
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok