2015. március 5., csütörtök

Citromos sajttorta egyszerűen (sütés nélkül)

 
Múlt hétvégére gondoskodnom kellett itthonra is egy kis nasiról. Persze szigorúan azért, hogy a blogra tudjak szolgáltatni valami új finomságot. ;)
 
Mit ne mondjak, jól sikerült. Egy eszméletlen finom receptre találtam a Sütisdoboz oldalán, miközben sajttorták után kutattam. Még nem igazán tudtam eldönteni, hogy citromos, málnás, vagy esetleg sós-karamellás változatban készítsem-e el, de mikor megláttam ezt a receptet, egyértelművé vált, hogy ismét a lemon curd lesz a nyerő. Ez az angol citromkrém, amit eddig is készítettem már többször, ennél nagyobb mennyiségben is.  Mindenkinek ki kell próbálnia, mert annyira finom! Ráadásul nagyon könnyű elkészíteni és pikk-pakk kikeverhetjük mascarponéval vagy tejszínhabbal, amit aztán tehetünk pitetésztába, vagy mákos piskótára, vagy ahogy ennél a verziónál van, kekszalapra. Ennek a sajttortának a krémje még annyiban is különleges, hogy fehércsoki van tejszínnel, mascarponéval és Philadelphia natúr sajtkrémmel ötvözve és így, önmagában is döbbenetesen finom krém!
 
Hozzávalók:

Lemon curd:
1 citrom leve és héja
5 dkg cukor
1 tojás
1,5 dkg vaj


Kekszes alap:
20 dkg darált keksz (én zabpelyheset használtam)
10 dkg olvasztott vaj

Krémsajtos réteg:
20 dkg fehér csoki
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
12,5 dkg Philadelphia natúr krémsajt
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
 
Elkészítés:

1. Először elkészítjük a lemon curd-öt: citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojást kézi habverővel, visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.

2. A kekszes alaphoz ledaráljuk a kekszet, közben megolvasztjuk a vajat, majd egy tálban alaposan összekeverjük őket. Sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.

3. Következik a krémsajtos töltelék. Először a fehércsokit kockákra törjük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk a tejszínnel. Mikor már szinte teljesen homogén, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy maradék kis darabok is elolvadjanak. Megvárjuk, míg kihűl. Közben kihabosítjuk a mascarponét és a natúr sajtkrémet, majd belekeverjük a fehércsokis tejszínt. Ez a krém önmagában is rendkívüli, biztosan ki fogom próbálni tortába is, amihez valószínűleg szintén kell neki az egy éjszakás pihenés. Erre majd visszatérünk. ;)

Végül elővesszük a hűtőből a kekszes alapot, egyenletesen rásimítjuk a fehércsokis sajtkrémet, majd a lemon curd-öt foltokban rákanalazzuk és egy kanál nyelével összemárványosítjuk. Én kicsit túlforgattam, de nem kell, hogy túlságosan összekeveredjenek a krémek.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy szépen összeálljon. Tudom, ezt nehéz kivárni, de muszáj, hogy tartsa a formáját.
 
Próbáljátok ki, mert egyszerű és hihetetlenül nagyon finom!!! :)

 
 
 
 


 
 

3 megjegyzés:

  1. Kb q perc alatt elfogyott. a vendegek el voltak ajulva.
    A mostani bulira dupla adagot kell csinalnom.

    VálaszTörlés
  2. Kb 1 perc alatt elfogyott. a vendegek el voltak ajulva.
    A mostani bulira dupla adagot kell csinalnom.

    VálaszTörlés

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok