2015. február 24., kedd

Sós parti falatok


Nem lehet mindig édességet enni, néha kell bizony sós finomság is az asztalra, különösen ha baráti vagy családi összejövetelt tartunk.
 
Ezzel a bejegyzéssel végére érek az ünnepekről elmaradt beszámolóknak, ám ahogy a karácsonyi sütiknél is igaz volt, úgy itt, a szilveszteri sósságoknál is igaz, hogy bármikor megállják a helyüket kiváló vendégváró falatokként az év során.
 
Következzen tehát egy jó kis koccintós terülj-terülj asztalka, a már jól ismert és még másnaposan is remek lilahagymás pogácsával (már ha marad belőle), olasz fűszeres csomóval és cheddar sajtos-virslis kiflikkel.
 
Olasz fűszeres csomó
 
Sokszor csinálunk pizzát házilag, vagy korábban már bemutattam a szintén könnyen elkészíthető pizzatekercs receptet, amelyet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam. Ízben mindegyik variálható ezerféleképpen, ám ezúttal a formán is csavartam egyet. Szó szerint, bár nem az én fejemből pattant ki az ötlet.  Az eredeti receptet a NoSalty-n találtam, Fokhagymás csomó néven, de persze megint nem követtem szóról szóra a receptet. ;)
 
Íme, egy kis átalakítással az én verzióm. (Mellesleg simán használható a korábbi pizzatészta recept is hozzá.)
 
Hozzávalók:
A tésztához
55 dkg finomliszt
4 dl langyos víz
5 kávéskanál instant élesztő
1 csipet cukor
3 ek olívaolaj
2 tk só

oreganó, bazsalikom

A töltelékhez
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
olasz fűszerkeverék, oreganó, bazsalikom

3-4 gerezd fokhagyma
4 dkg parmezán sajt és / vagy valamilyen finom keménysajt reszelve
2 teáskanál só

10 szelet vékony sonkaszelet

Elkészítés:

A langyos vizet összekeverjük a cukorral, meg az élesztővel, 10 percig hagyjuk állni, hogy felfusson, majd hozzáadjuk az olajat.
A lisztet elkeverjük a sóval, és beleöntjük az élesztős vizet, összegyúrjuk, dagasztjuk pár percig. Mikor elválik az edény oldalától, borítsuk ki lisztezett deszkára, és gyúrjuk meg 1-2 percig. Egy kiolajozott edénybe rakjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a fokhagymát és a sajtokat.
Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felét széthuzigáljuk vagy nyújtjuk kb. 25x46 cm-re. Az egyik felét megkenjük a fűszeres vaj 1/3-ával, ráhelyezzük a sonkaszeletek felét. Ezután a tészta másik felét ráhajtjuk úgy, hogy 12,5x46 cm-es téglalapot kapjunk. Hosszában 18 egyenlő részre vágjuk (egy csík 12,5x 2,5 cm lesz). A csíkokra egyenként csomót kötünk, a két végét alulra hajtjuk, és sütőlemezre rakjuk.
Megismételjük ugyanezt a tészta másik felével is. A megmaradt fűszeres vajat megolvasztva, sütés után kenjük a tészta tetejére.
A sütőt 190°C-ra felmelegítjük, közben a tészta pihen. Végül berakjuk a sütőbe és pirosra sütjük.

 

Virslis kifli
 
Ez a recept is a NoSalty-ról származik, Nassoló Naplopó tollából. Nem sokat változtattam rajta, amennyire emlékszem, csupán cheddar sajtot reszeltem a tésztára trappista helyett és nem vágtam negyedre a virslit, mert a Füstli, amit enni szoktunk, amúgy is elég vékonyka. De persze mindenki készítse a saját favoritjával, vastagságtól függően esetleg érdemes félbe vagy negyedbe vágni. Egy ilyen kifli elég sok tésztából tekeredik össze, úgyhogy nem szabad kispórolni a tölteléket sem, szerintem.
 
Hozzávalók:
100 dkg finomliszt
0.5 l tej
5 dkg élesztő
1 ek só
1 ek cukor
2 dl napraforgó olaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 teáskanál szezámmag
50 dkg virsli
20 dkg cheddar sajt

 
Elkészítés:

Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 40 percig). Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és 4 felé vágjuk a tésztát.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk, és mindegyiket 8 cikkre vágjuk.
A körcikkek széles végére teszünk egy negyed virslit, cheddar sajtot, és feltekerjük úgy, hogy lehetőleg a keskeny vége a kifli aljára essen. Nem kell erőlködni, hogy a végét bezárjuk, nyugodtan maradhat nyitott, nem fog az összes sajt kifolyni belőle.
Sütés előtt megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180°C-ra előmelegített sütőben sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy tepsibe vizet rakunk és mikor kivesszük az épp csak megpirult kifliket, azonnal megspricceljük vízzel, így puha marad.
 

Végül, de nem utolsó sorban következzen a nagy kedvenc, a lilahagymás pogácsa, a receptet már csak ismétlésből teszem ide. Ha nem próbáltátok még, feltétlenül tegyétek meg! :)
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok