2014. április 30., szerda

Kisecseti kemencés kalandok


Korábban már emlegettem Kisecsetet, ahol csudi finom zöldségek és gyümölcsök teremnek férjem szülei jóvoltából, de leginkább odaadó munkájuknak köszönhetően. Apósom tortája nem véletlenül volt egy zöldségekkel megpakolt kosár, hiszen télen is érkeznek a hagyma és krumpli szállítmányok, a különböző gyümölcsökből lefőzött mennyei lekvárok, de még a kertből szedett igazán zamatos paradicsomból és paprikából eltett üveges lecsók is.
Nyáron, mikor kint vagyunk, zseniális érzés reggel felbaktatni a domboldalra, ahol a veteményes megbújik és a saját két kis mancsunkkal leszedni a friss zöldségeket a reggelihez, a gigantikus méretű cukkiniket az ebédhez. Az élmény eddig is megvolt, no de amióta egy kemence is termett a kertben… hát azóta itt kérem szépen tombol a gasztrománia! Sütöttünk kenyereket, pizzát, és idén Húsvét alkalmából kalácsokat is. Persze a pék szerepe engem illetett, tehát a konyhában én kevertem-kavartam, dagasztottam, kelesztettem a tésztákat, hogy aztán rendkívül kényelmesen, a sütőmestereim intézzék a továbbiakat az idő közben jól befűtött kemencében.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyilván kíváncsiak vagytok a receptekre is, úgyhogy következzenek azok.

A kenyerekhez, ahhoz való kenyérliszt keverékeket használok, az egyetlen egyediesség benne, hogy dinsztelt hagymát csapok még a tésztájába, mivel olyanok vagyunk, mint a Hyppolitban Schneider Mátyás (Kabos Gyula), hogy „Hagymát hagymával!”. Mehetne bele szárított paradicsom is akár, illetve ki mit szeret. A lényeg, hogy bármikor bárhol sütünk, a kelesztéshez próbáljunk valahogy 40°C körüli hőmérsékletet biztosítani. Nyáron ezt simán megteszi őnagysága a tűző Nap, azonban borús, hidegebb időben fűtőtest közelébe, vagy éppen csak beizzított sütőbe tegyük a kelt, vagyis a kelendő tésztákat.

A pizza tészta receptjét itt találjátok különböző formációkban:
http://bombolone.blogspot.hu/2014/04/pizzacsillag-pizzacsiga-vagy-sima-pizza.html


A kalács:


50 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 dkg só
2 tojássárgája
5 dkg margarin
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
vaníliás cukor és citromhéj ízlés szerint

A langyos tejben feloldjuk az élesztőt kevés (1 tk.) porcukorral  együtt. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű legyen, majd megszórjuk a tetejét kevés liszttel. 40°C-on kelesztjük 10-15 percig.
A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzákeverjük a sót és az egyéb ízesítő anyagokat. A közepére fészket nyomunk, beleszitáljuk a porcukrot, beletesszük a tojássárgáját és a kovászt. Összegyúrjuk, amíg a táltól elválik. Körbelisztezzük a tál oldalát, konyharuha alatt 40°C-on kelesztjük 40-45 percig.

Ha szépen megkelt a tészta, akkor kisebb, egyenlő darabokra osztjuk, melyeket kisodrunk és kalácsokat fonunk belőle. Lehet egyszerű hármas fonással 3 szálból, vagy gyakorlottabbak 4 szálból is fonhatják. Nem szabad túl szorosan fonni, hogy sütés közben legyen helye a fonatoknak még nőni. Lekenjük egész tojással, majd további 30 percet kelesztjük. Utána ismét lekenjük (bár semmi baj nem történik, ha ez a fázis kimarad) és 180-190°C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Az 50 dkg-os mennyiségből 2 kalácsot készíthetünk, a képeken látható kalácsokat 75 dkg lisztből gyúrtam. Így jött ki a 3 termetes darab, amiből az egyiket kakaós-diós töltelékkel készítettem el. Ez esetben nem sodorjuk ki egyből a tésztát, hanem kinyújtjuk téglaalap alakúra, lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóporral, cukorral és tört dióval, majd feltekerjük. Így alakítjuk ki a 3 vagy 4 szálat és utána fonjuk össze a kalácsot. Ez is nagyon finom lesz ám! Természetesen az otthoni sütőben is kiválóan meg lehet sütni, álljon itt erre bizonyítékként egy tavaly Húsvétra készült kalácskoszorú.

 

 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok