2013. december 18., szerda

Karácsonyi aprósütemények 3.

 
Ajajjj... egyre inkább időhiányban szenvedek. De amit megígértem, azt természetesen hozom és mivel már csak 6 nap van Karácsonyig, most egyszerre megkapjátok azoknak az aprósüteményeknek a receptjeit, amiket tavaly szemezgettem a Nagymama finom süteményei és a Nagymama legfinomabb aprósüteményei c. újságokból. Micsoda változatosság... na de kétségtelen, a nagyik bizony tudnak sütni! :) Nem vagyok gasztro magazinok rendszeres olvasója, de Karácsonykor 1-2 szimpatikus lapot megveszek, no meg persze év közben is olyanokat, amik nagyon meggyőzően kacsintanak rám a polcról.. ;) Pl. a Csupa csoki c. Stahl külön kiadást... de ez egy későbbi történet.
 
No tehát, akkor következzenek a receptek, így még idejében be is tudtok vásárolni hozzájuk. Bár hozzáteszem, hogy ez a 3 sütemény annyi, mint 1 kg lisztben 3 picike liszt szemcse... én magam is legalább még vagy 50 sütit el tudnék képzelni Karácsonyra. No de hosszú még az élet.
 
Nugátos keksz (kb. 50 db)
 
Hozzávalók:
27,5 dkg liszt
2 tojássárgája
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csapott ek. pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
 
Töltelékhez:
1 üveg Nutella (hamarosan házi nutella krémre cserélem, de az a próba még várat magára)
10 dkg durvára tört dió vagy mandula
 
Gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a tojássárgájákat. Darabokban hozzáadjuk a vajat, rászórjuk a cukrot, a puding port és a vaníliás cukrot, majd az egészet lisztes kézzel kívülről befelé haladva, gyors mozdulatokkal sima, tömör tésztává gyúrjuk. Megjegyzem, hogy emlékeim szerint én ezt egy nagy keverő tálban tettem meg és úgy is süti lett belőle! Juhééé! :)
Fóliába tekerjük és 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és korongokat szúrunk ki (kb. 3,5 cm átmérőből jön ki a 100 db). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kisütjük.
Közben a nutellát összekeverjük a durvára tört dióval vagy mandulával.
Kihűlés után a korongok felére halmokat kanalazunk a nutellás töltelékből, befedjük a maradék korongokkal, majd zsírpapírból hajtogatott kis méretű nyomózsákból olvasztott csokoládéval sűrűn csíkozzuk az egymás mellé helyezett korongokat. Megvárjuk, amíg a csokoládé megdermed, majd süteményes tálra/ dobozba helyezzük a kész kekszeket.
 
 
 
Vajas keksz csokoládéba mártva (kb. 60 db)
 
Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt
1 tojás
1 tojássárgája
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg vaj
 
+ csokoládé olvasztani (akár ét- vagy tejcsoki)
+ hántolt, felezett mandula (kb. 60 g)
 
Megint ez a gyúródeszkás készülődés jönne amolyan nagyi módra, de én azt mondom, hogy kezdjük rögtön egy nagy keverőtállal és nyugodtan (semmiképpen se idegeskedjünk! ;) szitáljuk abba a lisztet. A liszthalom közepébe nyomjunk mélyedést és zöttyintsük bele a két tojássárgáját. Utána szórjuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a vajat darabokra vágva. Kívülről befelé haladva, lisztes kézzel alaposan összegyúrjuk, míg egy sima tésztát kapunk.
Fóliába tekerjük és mehet ez is pihizni 1 órára a hűtőbe.
Miután a tészta egy kellemeset pihent, lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk, amilyen formával csak szeretnénk, de lehetőleg a kisebbek közül válasszunk. Lehet korong, szív, négyzet...
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Közben gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, a kihűlt kekszeket félig belemártjuk és a sütemény közepére egy fél mandulát helyezünk.
 
Az én vajas kekszeim a nugátos kekszek mögött bújtak meg a fenti képen és valahogy nem vittem túlzásba a fotózást tavaly. Így aztán egy illusztrációt tudok mellékelni az újságból, hogy lássátok, valahogy így fog kinézni (vagy legalábbis kellene, hogy kinézzen) ez az omlós édesség, amit mellesleg az év bármely szakában is elkészíthetünk, hiszen kiváló falat egy csésze finom kávé mellé.
 
 
Záró nyalánkságként következzen egy nagyon ízes-aromás habcsók recept. Mint, ahogy a Macaronos bejegyzésben beszámoltam, a habcsók nem volt eddig az erősségem. Most sem, de már közelebb kerültünk egymáshoz egy fokkal. Így aztán az én gyömbéres habcsókom nem kifejezetten olyanra sikeredett, mint ahogy a Nagykönyvben vagy az újságban meg vagyon írva, ám a fantasztikus hozzávalóknak köszönhetően így is az egyik leggyorsabban fogyó desszert lett a válogatásból.
 
Narancsos-gyömbéres habcsók:
 
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 vegyszermentes narancs reszelt héja és leve
25 dkg darált mandula
15 dkg apróra kockázott friss gyömbér
2,5 dkg finomra darált tönkölyös kétszersült
 
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd verjük tovább. Adjunk hozzá 2 evőkanál narancslevet és a narancs héját, óvatos mozdulatokkal keverjük el, hogy ne törjön össze a hab.  Forgassuk óvatosan hozzá a mandulát, a kétszersültet és a gyömbérdarabokat. Kanállal rakjunk kis halmokat sütőpapírral bélelt tepsire és 160°C-ra előmelegített sütőben (hőlégkeverés esetében 140°C) süssük ki 20-25 perc alatt. Tálalásig dobozban tároljuk, a rétegek közé érdemes sütőpapírt tenni, hogy a habcsókok ne ragadjanak össze.
 
 
 
 Kellemes és nyugodalmas ünnepi sütögetést kívánok! :)
 
 
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok