2015. február 24., kedd
Sós parti falatok
Nem lehet mindig édességet enni, néha kell bizony sós finomság is az asztalra, különösen ha baráti vagy családi összejövetelt tartunk.
Ezzel a bejegyzéssel végére érek az ünnepekről elmaradt beszámolóknak, ám ahogy a karácsonyi sütiknél is igaz volt, úgy itt, a szilveszteri sósságoknál is igaz, hogy bármikor megállják a helyüket kiváló vendégváró falatokként az év során.
Következzen tehát egy jó kis koccintós terülj-terülj asztalka, a már jól ismert és még másnaposan is remek lilahagymás pogácsával (már ha marad belőle), olasz fűszeres csomóval és cheddar sajtos-virslis kiflikkel.
Olasz fűszeres csomó
Sokszor csinálunk pizzát házilag, vagy korábban már bemutattam a szintén könnyen elkészíthető pizzatekercs receptet, amelyet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam. Ízben mindegyik variálható ezerféleképpen, ám ezúttal a formán is csavartam egyet. Szó szerint, bár nem az én fejemből pattant ki az ötlet. Az eredeti receptet a NoSalty-n találtam, Fokhagymás csomó néven, de persze megint nem követtem szóról szóra a receptet. ;)
Íme, egy kis átalakítással az én verzióm. (Mellesleg simán használható a korábbi pizzatészta recept is hozzá.)
Hozzávalók:
A tésztához
55 dkg finomliszt
4 dl langyos víz
5 kávéskanál instant élesztő
1 csipet cukor
3 ek olívaolaj
2 tk só
oreganó, bazsalikom
A töltelékhez
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
olasz fűszerkeverék, oreganó, bazsalikom
3-4 gerezd fokhagyma
4 dkg parmezán sajt és / vagy valamilyen finom keménysajt reszelve
2 teáskanál só
A langyos vizet összekeverjük a cukorral, meg az élesztővel, 10 percig hagyjuk állni, hogy felfusson, majd hozzáadjuk az olajat.
A lisztet elkeverjük a sóval, és beleöntjük az élesztős vizet, összegyúrjuk, dagasztjuk pár percig. Mikor elválik az edény oldalától, borítsuk ki lisztezett deszkára, és gyúrjuk meg 1-2 percig. Egy kiolajozott edénybe rakjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
Virslis kifli
A tésztához
55 dkg finomliszt
4 dl langyos víz
5 kávéskanál instant élesztő
1 csipet cukor
3 ek olívaolaj
2 tk só
oreganó, bazsalikom
A töltelékhez
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
olasz fűszerkeverék, oreganó, bazsalikom
3-4 gerezd fokhagyma
4 dkg parmezán sajt és / vagy valamilyen finom keménysajt reszelve
2 teáskanál só
10 szelet vékony sonkaszelet
Elkészítés:
Elkészítés:
A langyos vizet összekeverjük a cukorral, meg az élesztővel, 10 percig hagyjuk állni, hogy felfusson, majd hozzáadjuk az olajat.
A lisztet elkeverjük a sóval, és beleöntjük az élesztős vizet, összegyúrjuk, dagasztjuk pár percig. Mikor elválik az edény oldalától, borítsuk ki lisztezett deszkára, és gyúrjuk meg 1-2 percig. Egy kiolajozott edénybe rakjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a fokhagymát és a sajtokat.
Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felét széthuzigáljuk vagy nyújtjuk kb. 25x46 cm-re. Az egyik felét megkenjük a fűszeres vaj 1/3-ával, ráhelyezzük a sonkaszeletek felét. Ezután a tészta másik felét ráhajtjuk úgy, hogy 12,5x46 cm-es téglalapot kapjunk. Hosszában 18 egyenlő részre vágjuk (egy csík 12,5x 2,5 cm lesz). A csíkokra egyenként csomót kötünk, a két végét alulra hajtjuk, és sütőlemezre rakjuk.
Megismételjük ugyanezt a tészta másik felével is. A megmaradt fűszeres vajat megolvasztva, sütés után kenjük a tészta tetejére.
A sütőt 190°C-ra felmelegítjük, közben a tészta pihen. Végül berakjuk a sütőbe és pirosra sütjük.
Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk, és az egyik felét széthuzigáljuk vagy nyújtjuk kb. 25x46 cm-re. Az egyik felét megkenjük a fűszeres vaj 1/3-ával, ráhelyezzük a sonkaszeletek felét. Ezután a tészta másik felét ráhajtjuk úgy, hogy 12,5x46 cm-es téglalapot kapjunk. Hosszában 18 egyenlő részre vágjuk (egy csík 12,5x 2,5 cm lesz). A csíkokra egyenként csomót kötünk, a két végét alulra hajtjuk, és sütőlemezre rakjuk.
Megismételjük ugyanezt a tészta másik felével is. A megmaradt fűszeres vajat megolvasztva, sütés után kenjük a tészta tetejére.
A sütőt 190°C-ra felmelegítjük, közben a tészta pihen. Végül berakjuk a sütőbe és pirosra sütjük.
Virslis kifli
Ez a recept is a NoSalty-ról származik, Nassoló Naplopó tollából. Nem sokat változtattam rajta, amennyire emlékszem, csupán cheddar sajtot reszeltem a tésztára trappista helyett és nem vágtam negyedre a virslit, mert a Füstli, amit enni szoktunk, amúgy is elég vékonyka. De persze mindenki készítse a saját favoritjával, vastagságtól függően esetleg érdemes félbe vagy negyedbe vágni. Egy ilyen kifli elég sok tésztából tekeredik össze, úgyhogy nem szabad kispórolni a tölteléket sem, szerintem.
Hozzávalók:
100 dkg finomliszt
0.5 l tej
5 dkg élesztő
1 ek só
1 ek cukor
2 dl napraforgó olaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 teáskanál szezámmag
50 dkg virsli
20 dkg cheddar sajt
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 40 percig). Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és 4 felé vágjuk a tésztát.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk, és mindegyiket 8 cikkre vágjuk.
A körcikkek széles végére teszünk egy negyed virslit, cheddar sajtot, és feltekerjük úgy, hogy lehetőleg a keskeny vége a kifli aljára essen. Nem kell erőlködni, hogy a végét bezárjuk, nyugodtan maradhat nyitott, nem fog az összes sajt kifolyni belőle.
Sütés előtt megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180°C-ra előmelegített sütőben sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy tepsibe vizet rakunk és mikor kivesszük az épp csak megpirult kifliket, azonnal megspricceljük vízzel, így puha marad.
Végül, de nem utolsó sorban következzen a nagy kedvenc, a lilahagymás pogácsa, a receptet már csak ismétlésből teszem ide. Ha nem próbáltátok még, feltétlenül tegyétek meg! :)
100 dkg finomliszt
0.5 l tej
5 dkg élesztő
1 ek só
1 ek cukor
2 dl napraforgó olaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 teáskanál szezámmag
50 dkg virsli
20 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 40 percig). Amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és 4 felé vágjuk a tésztát.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk, és mindegyiket 8 cikkre vágjuk.
A körcikkek széles végére teszünk egy negyed virslit, cheddar sajtot, és feltekerjük úgy, hogy lehetőleg a keskeny vége a kifli aljára essen. Nem kell erőlködni, hogy a végét bezárjuk, nyugodtan maradhat nyitott, nem fog az összes sajt kifolyni belőle.
Sütés előtt megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180°C-ra előmelegített sütőben sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy tepsibe vizet rakunk és mikor kivesszük az épp csak megpirult kifliket, azonnal megspricceljük vízzel, így puha marad.
Végül, de nem utolsó sorban következzen a nagy kedvenc, a lilahagymás pogácsa, a receptet már csak ismétlésből teszem ide. Ha nem próbáltátok még, feltétlenül tegyétek meg! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése