2014. október 15., szerda

Paprika krémleves, sajtchips és Rozmaringos csirke lilahagymás burgonyapürével


Ahogy ígértem, kicsit kitekintünk a sósságok világába. Noha nem ez az elsődleges vonala a blognak illetve az én imádott hobbi tevékenységemnek, de a kezdetektől megteremtettem a lehetőségét annak is, hogy kedvenc étel receptjeimet is idővel egy helyre gyűjtsem.
 
Remélem, hogy ez is elnyeri a tetszéseteket, elvégre a főzés és hogy finom házi ételeket ehessünk nap, mint nap, szorosabban hozzátartozik a hétköznapi élethez.
 
El kell áruljam az elején, hogy az én Édesanyám eszméletlen finoman főz. Erről messze földön híres is, persze csak családi-baráti körben, hisz "csak" nekünk főzött, pedig biztosan sokan imádták volna Mici néni konyháját. (Ezért a néniért lehet, hogy kapok egyet! ;)
 
Nálunk szinte nincs étel, ami ne valamilyen hagyma pucolásával kezdődne. A minimum vagy a fokhagyma jó nagy dózisban, vagy a vöröshagyma, de szeretjük a lilahagymát, a póréhagymát, avagy pl. az újhagymát. A fűszereket sem vetjük meg, ezt is jól eltanultam Anyukámtól, illetve gyakorlatilag így nőttem fel, ehhez szokott a szervezetem. Néha vigyáznom is kell, különösen az olyan fűszerekkel, amik kis idő elteltével engedik csak ki az aromájukat.
 
Anyukám annyira zseniális, hogy ha csak elmeséltem neki, hogy valahol ettem ilyen-olyan finom ételt, ő egyből kitalálta, hogy hogyan is csinálja meg. Bár mostanra nagy gugliművész lett, de azelőtt a net csodálatos információs kavalkádja nélkül is megoldotta az ilyen feladványokat. Így volt ez akkor is, amikor unokabátyámék esküvőjén ízleltük először a paprika krémlevest. Annyira finom volt, hogy még ott az asztalnál meg is beszéltük, hogy ez bizony kell a családi repertoárba, így aztán mára már az egyik legnagyobb kedvencünk.
 


Paprika krémleves sajtchipsszel (4-5 adag)

 
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 sárga kaliforniai paprika
2 piros kaliforniai paprika vagy 4 kápia paprika
húsleveskocka
só, bors, szerecsendió
1 ek. liszt vagy 1 közepes krumpli
1 dl főzőtejszín
1 dl tej
 
A vöröshagymát megpucoljuk (könnyebb, ha előtte lemossuk folyóvíz alatt, de ne áztassuk) és felaprítjuk. Alaposan megmossuk, majd felkockázzuk a paprikákat is. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a paprikát és kicsit átforgatva pároljuk. Rányomjuk a meghámozott fokhagyma gerezdeket. (Gyorsan lehet pucolni, ha egy vastagabb kés lapjával összenyomjuk a gerezdeket addig, míg egy roppanást hallunk. Így ugyanis elválik a héj és kézzel könnyen leszedhetjük.) Felöntjük vízzel, beletesszük a húsleveskockát, átkeverjük és addig főzzük, míg a paprika megpuhul. A leves sűrítését megoldhatjuk úgy, hogy 1 ek. lisztet elkeverünk a tejszínnel és ezt adjuk hozzá a leveshez, no meg a tejet is, még a turmixolás előtt vagy pedig a paprikával együtt megfőzünk egy felkockázott burgonyát is, így annak a keményítőtartalma fogja besűríteni a levest. A tejszínt és a tejet persze ebben az esetben is hozzáöntjük. Ezután botturmix segítségével simává daráljuk. Igazán profi, ha utána átszűrjük, így véletlenül sem maradnak benne apró vékonyka héjdarabkák. Végül vízzel hígítjuk a megfelelő állagig, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Különlegesebbé tehetjük, ha egy ici-pici szerecsendiót is reszelünk hozzá., majd egy rottyanás erejéig átforraljuk.
 
Mellé ropogtatni valónak elkészítjük a sajtchipset. Lereszeljük a sajtot illetve sajtokat, én cheddart és ementálit kevertem, nagyjából 25-30 dkg-ot. Sütőpapíron négyzet alakba nyomkodtam a reszeléket és magas hőfokra (180-200°C-on) előmelegített sütőbe tettem. Nem kell neki sok idő, de azt mindenképp meg kell várni, hogy miután a zsiradék kisült belőle, elkezdjen pirulni. Még melegen felvágjuk, mert hamar dermed vagy utólag is törhetjük, ha nem ragaszkodunk a szabályos formákhoz. Nagyon finom és mennyeien illik a paprika krémleveshez.
 
 
 
Rozmaringos csirkefalatkák lilahagymás burgonyapürével (4 adag)
 
Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
3 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
tej
húsleveskocka (+1 l víz)
só, bors
friss rozmaring
 
6-7 szem nagyobb krumpli
3-4 ek. margarin
1-1,5 dl tej
1 nagy fej lilahagyma
kevés olaj
só, bors, szerecsendió
 
A husit előző este előkészítjük. A csirkeciciket megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba tesszük, ahol rálöttyintünk egy kis olívaolajat, rányomjuk a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd felöntjük tejjel úgy, hogy ellepje az összes húst. Lefedve a hűtőbe tesszük.
Másnap kb. 1 l vizet felforralunk és feloldjuk benne a marhahúsleves kockát, ám persze ha van maradék és még használható igazi húsleves, akkor azt használjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk olajat, beletesszük a lecsöpögtett husikat és nagyobb fokozaton kissé körbepirítjuk. Utána elkezdjük felöntögetni a húslevessel, merőkanalanként. Hagyjuk, hogy felszedje a kissé barnára sült darabokat a serpenyőből. Folyamatos keverés mellett puhára pároljuk a husikat, mindig újra alátöltve egy kevés húslevest. Amikor a hús már megfőtt, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a letisztított rozmaringleveleket. Lehet 1-2 ek. tejszínnel még egy kis szaftot adni neki, vagy ha hagyjuk csak a levestől enyhén szaftosan (mert, hogy a húslevest mindig elfőzzük róla), akkor akár meg 1 tk. pirospaprikával megszórva további színt adhatunk az ételnek. A pirospaprikát persze szigorúan a tűzről levéve szórjuk rá.
 
Közben érdemes már odatenni a megpucolt és felkockázott krumplit is a tűzre, hogy legyen ideje megfőni, megpuhulni, amíg a hússal foglalatoskodunk. Fontos, hogy pucolás és felkockázás után is többször öblítsük át a krumplit, ezáltal kimossunk belőle jelentős keményítő mennyiséget, ami a végső krémes állaghoz nagy segítség. Ha megfőtt, leöntjük a vizet róla és még melegen pürésítjük. Bevallom, hogy én nem sajnálom ki belőle a margarint, mert akkor lesz igazán finom, krémes, amit igen nagyon szoktak szeretni a rokonyok. Manapság már kevés tejjel is elkeverem, hogy mégse kelljen egy fél doboz margarint elhasználnom. Ami viszont igazán különlegessé teszi, és ezt az én konyhában szerencsére ismerősen mozgó férjemtől tanultam, az a dinsztelt lilahagyma. Menet közben ezt is elkészítjük, kevés olajon megfuttatjuk, kissé megpirítjuk, majd utolsó előtti fázisban a pépesített krumplihoz keverjük. Ezután már csak az ízesítés van hátra, kevés só, esetleg bors és reszelt szerecsendió kerülhet bele.
 
Ez egy ínycsiklandó menü, amit szívből ajánlok a figyelmetekbe, és ha nagyon nagyot akartok alakítani, akkor válasszatok hozzá egy finom desszertet az oldalról... mondjuk pl. a browniet. Programot viszont ne szervezzetek ebéd utánra, mert jó, ha a kanapéig el tudjátok majd vonszolni magatokat. ;)
 
Jó étvágyat!
 
 
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok