2014. június 6., péntek

Egyszerű piskóta recept


Ez a legegyszerűbb és egyben az egyik legnagyszerűbb piskóta. A cukrász suliban tanultam, azóta előszeretettel használom. Bár az egyszerűsége miatt többször nekifutottam, hogy újabb, tartalmasabb (több hozzávalóból álló) piskótát is teszteljek, a végső konklúzió, noha mindegyik nagyon finomnak bizonyult,  végül mindig ugyanaz volt: minek süssek sokkal nehezebb (és a több hozzávaló miatt drágább) piskótát, ha ez is tökéletesen finom. Ráadásul a családom is kifejezetten szereti ezt a könnyű, habos tésztát. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fogok újabb recepteket, ízeket kipróbálni, mert azért kell időnként valami új, valami különleges, sőt formatortához masszívabb.

Íme a recept:
 
         Világos piskóta hozzávalói
          6 tojás
          12 dkg cukor
          12 dkg liszt
          ízesítő anyagok

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor 2/3-val fehéredésig verjük (igazából jó habosra kikeverjük, mert fehér úgysem lesz soha! :))
  2. A fehérjéből a maradék 1/3 cukorral kemény habot verünk.
  3. A sárga részhez hozzáadjuk az ízesítő anyagokat (pl. vanília kivonatot, vagy reszelt citrom-, narancshéjat, vagy Karácsony idején fahéjat és kevés gyömbért is akár)
  4. Először elkeverünk benne egy kevés fehérjehabot, majd óvatosan beleforgatjuk a többit, végül pedig az átszitált lisztet. Fontos, hogy nagy, körkörös mozdulatokkal elegyítsük a habot és a lisztet, mert csak úgy lesz szép magas piskótánk, ha nem törjük össze a habot.

Ez a mennyiség  egy 16 cm átmérőjű kerek formába való, amiből kb. 10-12 szeletes tortát állíthatunk össze. 160-170°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt sül készre, de azért tűpróbával ellenőrizzük.
 
Ugyanez a piskóta csokis, azaz kakaós kivitelben úgy néz ki, hogy a lisztből csak 10 dkg-ot veszünk, amit elkeverünk 2 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaóporral. Mondjuk én simán meg is duplázom a kakaó mennyiségét, a piskóta úgy is tökéletes lesz.

A lényeg, hogy ahány tojásból készítünk piskótát, kétszer annyi cukor és liszt kell hozzá. Utóbbit persze a kakaós változat esetén módosítjuk.

Kis segítség a méretekhez:

Kerek tortaforma  Adag Tojás mennyisége
16 cm 10-12 szelet 6 db
18 cm 12-14 szelet 7 db
20 cm 16-18 szelet 8 db
22 cm 20 szelet 10 db
25-28 cm 24-26 szelet 12-14 db
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok