2016. január 25., hétfő

Meyer citromos pite


Ismét két régebbi vágyamat váltottam valóra, kicsit ugyan kalandosabban, mint terveztem, de végül sikeresen. Az egyik a meyer citrom kipróbálása volt. Ez egy olyan spéci citrom, ami egy picurkát édesebb a sima citromnál és a héja közelebb áll a narancshoz. Nagyon sok gasztro oldalon láttam már, rengetegen oda voltak érte, viszont nem lehet akárhol kapni. A szezonja mindössze januártól márciusig tart és tavaly bizony nem sikerült rálelnem sehol. Pedig állítólag sima boltokban bekeveredik a mezei citromok közé, nekem végül a tesóm találta egy közeli zöldségesnél, miután körözést adtam ki rá. Már, hogy a meyer citromra, nem a tesómra. ;)
A másik, amit régóta szerettem volna megvalósítani, egy olyan igazi citromos pite, amiben nem egy tejszínhabbal vagy mascarponéval kikevert, bár szintén mennyei lemon curd van, hanem magában egy olyan jól összeállt citromkrém, ami szeletelhető. Korábbi változatomat is nagyon szerettük, de számomra ez az igazi. Hozzáteszem, hogy ez is hasonlóan készül, mint a lemon curd.
 
Ha már lett meyer citromom és éppen szembe jött velem Ízhuszár által tesztelt Heston Blumenthal recept is, neki is álltam.
 
Mivel a meyer citrom édeskésebb, levettem a cukor mennyiségét. Hát ez bizony lehet, hogy végzetes hiba volt, mert nekem nem sűrűsödött be magától a krém egy teljes éjszaka alatt sem. Őszintén szólva én azt gondoltam, hogy a 8 tojás intézi ezt a feladatot, de valahol valami nem stimmelt. Úgyhogy másnap kikapartam a pitéből a krémet, mert ahhoz túl finom volt, hogy kidobjam. A pitét visszatettem a sütőbe, hogy újra megsüljön (megszáradjon), a krémet pedig vízgőz felett felmelegítettem és belekavartam némi vízben feloldott zselatint és egy kis vajat. Utána hagytam kihűlni, majd mikor láttam, hogy ez végre megköt, visszatöltöttem a közben kihűlt pitébe. Pár órával később már tökéletes volt.
 
Amennyiben bátrak vagytok az eredeti receptet kipróbálni, csak hajrá! Ha azonban biztosra szeretnétek menni, akkor ajánlom az én verziómat zselatinnal és vajjal. Ehhez, íme az alábbi recept.
 
 
 
Meyer citromos pite
 
Hozzávalók a pitéhez:
300 g finomliszt (én maradék lisztfélékkel készítettem: 50 g zabpehelyliszt, 100 g mandulaliszt és 150 g gluténmentes lisztkeverék)
120 g porcukor (én 84 g gyümölcscukorral helyettesítettem)
1/2 kk. só
150 g szobahőmérsékletű vaj
3 db tojássárgája
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom héja
 
Elkészítés:
A liszteket, a cukrot és a sót egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a felkockázott vajat, majd 3-4 percig keverő karral keverjük. Utána hozzáadjuk a tojássárgájákat, a vaníliát és a citromhéját, majd további 2-3 perc alatt összedolgozzuk. A végén, szükség szerint még kézzel is átgyúrjuk, hogy összeálljon. Folpackba csomagolva minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

 
Hozzávalók a citromkrémhez:
4 db citrom
150-200 g gyümölcscukor (ízlés szerint, de sima cukorból eredetileg 320 g is mehet bele)
8 db tojás
1 db tojássárgája
2,5 dl habtejszín
1,5 kk. zselatin (0,75 dl vízben feloldva)
7-8 dkg vaj
 
Elkészítés:
A citromok lereszelt héját, levét, a cukrot, a tojásokat és a tejszínt egy fémtálba tesszük, kézi habverővel alaposan összedolgozzuk, majd vízgőz felett 70-72°C-ig melegítjük. A vége felé hozzáadjuk a vízben feloldott zselatint, hogy pár perc alatt az is szépen bele olvadjon, majd a végén belekeverjük a felkockázott vajat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
 
Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tésztát két sütőpapír között nagyjából 2-3 mm vastagra nyújtjuk, beletesszük a formába, megszurkáljuk villával. 30-35 perc alatt megsütjük, kivesszük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  Beleöntjük a citromkrémet, hűtőbe tesszük és másnap, vagy jó esetben pár óra múlva már tálalhatjuk, addigra a citromkrém szépen megdermed. 
 
 
 
A végeredmény szuper lett, legközelebb bazsalikommal megbolondítva fogom elkészíteni, mert az aztán különösen mennyei finom! Próbáljátok ki Ti is! :)

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok