2015. december 21., hétfő
Kekszek
Alapvetően nem vagyok egy nagy keksz fogyasztó, legalábbis ami a bolti változatokat illeti, de annyi ínycsiklandó kép és szimpi recept jött velem szembe az évek során, hogy egyre inkább kedvet kaptam hozzájuk, hisz saját ízlésünknek megfelelően a legkülönfélébb ízesítésekkel készíthetjük el őket. És bizony ez Karácsonykor sem jön rosszul. Ugyanis a kekszek hatalmas nagy előnye, hogy könnyen és jóval előbb elkészíthetőek, dobozban tárolva hetekig is eltarthatóak. De szerintem addig úgysem maradnak meg. ;)
Idén három finom keksszel készültem. Az egyiket könnyen bemutatom, hiszen tavaly is benne volt a repertoárban. Ő lenne a Matcha, azaz Zöld teás keksz fehércsoki darabkákkal.
Recept:
http://bombolone.blogspot.hu/2014/12/zold-teas-fehercsokis-keksz-es-egy.html
És végül, következzen egy szintén mennyei omlós vajas keksz ezúttal áfonyával és naranccsal. Az eredeti recept itt található:
http://www.momontimeout.com/2015/11/cranberry-orange-shortbread-cookies-recipe/
De íme, magyarul az én picur módosításommal.
Vörösáfonyás-narancsos vajas keksz
Hozzávalók:
36 dkg liszt (én fehér tönkölybúza lisztet használtam)
15 dkg cukor (én nádcukrot használtam)
22 dkg vaj
1 tk. vanília kivonat (az eredeti szerint mandula kivonat)
1 narancs héja
3/4 zacskó aszalt vörösáfonya
további cukor a kekszek tetejére
+ opcionálisan kandírozott narancshéj darabkák
Elkészítés:
A vörösáfonyához hozzáadjuk a cukor 1/3-át és aprítógépben kisebb darabokra (morzsaszerűre) aprítjuk.
A maradék cukrot elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és belemorzsoljuk. Ezután beletesszük a felaprított cukrozott vörösáfonyát, a narancshéjat és a kandírozott narancsdarabokat. Ha utóbbiak túl nagyok, akkor azt is aprítógépben kicsit összekaszaboljuk.
Ezután kézzel jó alaposan összegyúrjuk a tésztát egészen addig, amíg összeáll, de nem szabad túldolgozni. 5 cm átmérőjű hengert formálunk belőle és Folpack-ba csomagolva hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 2 órát.
A sütőt előmelegítjük 160-165°C-ra.
Amikor már szépen visszakeményedett a vaj, jól szeletelhető lesz a tészta, nagyjából 5 mm vastag szeletekre vágjuk óvatosan, hiszen a gyümölcsök miatt töredezhet. A tetejét cukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól távolabb, mert kicsit terülni fognak. 10-12 perc alatt készre sütjük. Ez becsapós, mert ilyenkor még puhának tűnnek, de a kihűlés során szépen meg fognak keményedni annyira, amennyire kell, viszont finom omlósak maradnak. Én bíztam a leírásban, úgyhogy nem sütöttem túl, de gyanítom, hogy ha így tennénk, akkor kőkemény kekszeket kapnánk. Szóval bátran tartsátok be ezt a sütési időt. Ha a lemezen nagyjából kihűltek, tegyük át őket rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni és csak utána tegyük őket zárható dobozba.
Nekem mindhárom közül ez az abszolút nyertes egyébként, úgyhogy csak ajánlani tudom... bár a többit is! :)
Frissítés: Idén (2016.) ezt a receptet vetettem be ismét, de ezúttal apróra vágott kandírozott narancsot és apróra tört zöld pisztáciát is gyúrtam a vajas masszába. Kihagytam a pihentetést, egyből nyújtottam és szív formákat szaggattam. Utána a fentiek szerint, de cukrozás nélkül megsütöttem a kekszeket. Azt hiszem, hogy megint ez lett a kedvencem a választékból. ;)
További kellemes sütögetést kívánok Nektek a hátralévő napokban! :)
Recept:
http://bombolone.blogspot.hu/2014/12/zold-teas-fehercsokis-keksz-es-egy.html
Annyiban változtattam rajta, hogy tettem hozzá citromhéjat (1 citromét) és sajnos túlzottan kevés őrölt zöld kardamomot, mert sajnos ez utóbbi végül nem érvényesült benne. Szóval, ha kedvet kaptok ízesíteni, akkor kicsit bátrabban tegyétek. ;) A sütési időt pedig levittem 15 percre, mert más vajas kekszek leírásaiból úgy tapasztaltam, hogy nem kell ennél több idő ahhoz, hogy megsüljön, és finom omlós maradjon a keksz. Hozzáteszem, hogy a tavalyi hosszabb sütési idővel sem volt gond, max. eleinte kicsit keményebb volt, de dobozban aztán megpuhult így is.
A másik finomság egy csokis- marcipános keksz volt, ami küllemében az amerikai "cookie"-ra hasonlít. Mivel ezt egy magyar oldalról lestem ki, így onnan linkelem a receptet. Én túldaráltam a csokit, ezért lett az enyém barna, de így is, úgy is nagyon finom, efelől nincs kétségem.
A recept tehát a Kekszműhelynek köszönhető, ha kedvet kaptok, akkor itt találjátok:
http://kekszmuhely.cafeblog.hu/2014/11/03/marcipanos-csokis-kekszek/És végül, következzen egy szintén mennyei omlós vajas keksz ezúttal áfonyával és naranccsal. Az eredeti recept itt található:
http://www.momontimeout.com/2015/11/cranberry-orange-shortbread-cookies-recipe/
De íme, magyarul az én picur módosításommal.
Vörösáfonyás-narancsos vajas keksz
Hozzávalók:
36 dkg liszt (én fehér tönkölybúza lisztet használtam)
15 dkg cukor (én nádcukrot használtam)
22 dkg vaj
1 tk. vanília kivonat (az eredeti szerint mandula kivonat)
1 narancs héja
3/4 zacskó aszalt vörösáfonya
további cukor a kekszek tetejére
+ opcionálisan kandírozott narancshéj darabkák
Elkészítés:
A vörösáfonyához hozzáadjuk a cukor 1/3-át és aprítógépben kisebb darabokra (morzsaszerűre) aprítjuk.
A maradék cukrot elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és belemorzsoljuk. Ezután beletesszük a felaprított cukrozott vörösáfonyát, a narancshéjat és a kandírozott narancsdarabokat. Ha utóbbiak túl nagyok, akkor azt is aprítógépben kicsit összekaszaboljuk.
Ezután kézzel jó alaposan összegyúrjuk a tésztát egészen addig, amíg összeáll, de nem szabad túldolgozni. 5 cm átmérőjű hengert formálunk belőle és Folpack-ba csomagolva hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 2 órát.
A sütőt előmelegítjük 160-165°C-ra.
Amikor már szépen visszakeményedett a vaj, jól szeletelhető lesz a tészta, nagyjából 5 mm vastag szeletekre vágjuk óvatosan, hiszen a gyümölcsök miatt töredezhet. A tetejét cukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól távolabb, mert kicsit terülni fognak. 10-12 perc alatt készre sütjük. Ez becsapós, mert ilyenkor még puhának tűnnek, de a kihűlés során szépen meg fognak keményedni annyira, amennyire kell, viszont finom omlósak maradnak. Én bíztam a leírásban, úgyhogy nem sütöttem túl, de gyanítom, hogy ha így tennénk, akkor kőkemény kekszeket kapnánk. Szóval bátran tartsátok be ezt a sütési időt. Ha a lemezen nagyjából kihűltek, tegyük át őket rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni és csak utána tegyük őket zárható dobozba.
Nekem mindhárom közül ez az abszolút nyertes egyébként, úgyhogy csak ajánlani tudom... bár a többit is! :)
Frissítés: Idén (2016.) ezt a receptet vetettem be ismét, de ezúttal apróra vágott kandírozott narancsot és apróra tört zöld pisztáciát is gyúrtam a vajas masszába. Kihagytam a pihentetést, egyből nyújtottam és szív formákat szaggattam. Utána a fentiek szerint, de cukrozás nélkül megsütöttem a kekszeket. Azt hiszem, hogy megint ez lett a kedvencem a választékból. ;)
További kellemes sütögetést kívánok Nektek a hátralévő napokban! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése