2014. június 25., szerda

Narancsos csokoládétorta


Hűha... ezt a bejegyzést már több mint egy hete próbálom megírni. Ma már a FB is megdorgált, hogy jó lenne, ha csinálnék valamit végre. Nyár van, események vannak... kicsit most lassabban teremnek új írások. :-/
 
Viszont ha már, akkor most valami nagyon jó következik. Legalábbis a tesztelőknek és nekem is nagyon ízlett.
 
Narancsos csokoládétortát kb. ezerféleképpen lehet készíteni. Korábban csináltam már ilyesmit, hisz a csokoládé a naranccsal előkelő és nagyszerű párost alkot. Egyszerűbb verzióban készítünk egy kakaós/ csokis piskótát reszelt narancshéjjal ízesítve, majd betöltjük trüffelkrémmel és minden szintet megszórunk kandírozott narancsdarabkákkal. Ezt lehet fokozni a Szamos narancsos marcipánkrémjével, amit a trüffel alá kenhetünk egy vagy több szintre is akár.

Azonban nekem mindig kell valami új próba, hiszen rengeteg az inspiráció és az ötlet! Azt találtam ki, hogy ezúttal a piskótába is viszek egy kis csavart, úgyis régóta érdekelt már a márványos torta. Bekevertem tehát egy adag naranccsal ízesített  vaníliás piskótát és egy adag kakaós piskótát, majd egy sütőformában kissé összekevertem őket... no, de ne szaladjunk ennyire előre. Lesz itt még szó a nagyon jól bevált lemon curd után a testvéréről, orange curd-ről is. Azért nem magyarul írom, mert így egyből benne van, hogy ő ama bizonyos híres-nevezetes angol citrom- illetve narancskrém. Mellettük természetesen szerepet kapott a kedvenc trüffelkrémem és a fent említett Szamos termék is.


 
Narancsos-csokis márványpiskóta:
 
Bekeverünk egy adag kakaós és egy adag vaníliás piskótát, de ez utóbbit 2 alaposan megmosott narancs reszelt héjával és 1/2-1 narancs levével ízesítjük (a narancs méretétől függően). Fontos, hogy ezeket az ízesítő anyagokat még a cukorral kikevert tojássárgájához adjuk, alaposan elkeverjük, majd utána következhet a fehérjehab, amit már csak óvatos mozdulatokkal vegyítünk bele, hogy ne törjön össze.
 
Az alap piskóta recepteket itt találjátok:
 
Ha készen vagyunk, akkor fogjuk a kibélelt/ kivajazott-lisztezett sütőformánkat, beleöntjük a csokis piskótát, rá a narancsosat, majd egy evőeszköz nyelével alulról felfelé nyaláboljuk a csokis tésztát. Ezt addig ismételjük, amíg az egész felület szép márványossá válik. Ezek után a megszokott módon megsütjük a tésztát.
 
 
 

Előző nap elkészítjük a trüffelkrémet is.

Hozzávalók (aki még nem tudja betéve ;)

5 dl tejszín + 40 dkg csokoládé

Leújabb sikeres házasítás: Lidl növényi habtejszín (rózsaszín-fehér doboz) & Aldi 40 dkg-os csoki (piros nagy tábla). Nagyon finom és nagyon sűrű, jó állagú!
A tejszínt felfőzzük, a csokoládét beleolvasztjuk, botmixerrel átkeverjük (ezáltal levegőt juttatunk bele), majd legalább egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap vagy ebben a formában, azaz ganache-ként, vagy kihabosítva csokikrémként használjuk.
 
Orange curd, azaz angol narancskrém:
 
Múltkor megosztottam egy nagyon könnyen elkészíthető és remek állagú angol citromkrém receptet. Ezen felbátorodva, hogy milyen remekül sikerült, nem is keresgéltem a narancsos verzióra receptet, noha közel sem egyformán viselkednek minden esetben, de a tapasztalat azt mutatja, hogy működött az elképzelésem. Az arányok persze azért változnak.
 
4 db tojás
4 db narancs
8,25 dkg porcukor
4 e.k. vaj

+ 2 dl habtejszín

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást alaposan elkeverünk egy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot és alaposan összekeverjük (én konkrétan kihabosítottam). Ekkor hozzáadjuk a narancsok reszelt héját és 1,5 dl frissen facsart narancslevet, jól elkeverjük.  Lehetőleg dupla aljú lábosban, közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ez kb. 8-10 perc alatt történik meg. Végül, a tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a 4 e.k. vajat és elkeverjük. Hígabb lesz, mint a citrom, de hűtőben pihentetve másnapra dermed annyit, hogy a tejszínhabbal (vagy mascarponéval) kikeverve jó állagú krémet kapjunk. Üvegbe töltve, hűtőben 1 hétig eláll.


 

A torta betöltése:
 
A piskótát lehetőség szerint 4 egyenlő vastag lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjünk a Szamos narancsos marcipánkrémjével (elhagyható), erre kenjük a trüffelkrémet. A következő lapra jön a narancskrém, megszórhatjuk kandírozott narancsdarabkákkal, majd a harmadik lapra ismét kenünk a marcipánkrémből és trüffelkrémből. Tudom, hogy soknak tűnhet, de akár van benne marcipánkrém, akár nincs, mindehhez még kiválóan passzolhat némi durvára tört dió is, amivel a csokikrémet szórhatjuk meg. Ez egy igazi ízorgia lesz a szánkban! :)) Végén vagy burkolva díszítjük, vagy körbekenjük a maradék csokikrémmel és tört dióval/ kandírozott naranccsal díszíthetjük.
 
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok