2014. május 8., csütörtök

Fahéjas-almás pite


A héten nyugi van, tortás szempontból legalábbis. Bár szép komótosan elkezdtem készülni egy közelgő esküvői desszertasztalhoz a díszekkel, figurákkal... tervezgetek, rajzolgatok és már nagyon várom, hogy egyben lássam az egészet. No, de hol van az még?
 
Addig még lesz 1-2 szintén izgalmasnak ígérkező szülinapi tortám is.

Azonban most, torta hiányában bemutatok Nektek egy olyan házi sütit, ami kis hazánkban igen népszerű, ám ezúttal az én verziómban tálalom, kicsit lesve az amerikai népektől. ;)
 
 
Pite tészta:
30 dkg liszt
17 dkg vaj
1 k.k. só
3-4 e.k. víz
 
A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet. Közben folyamatosan gyúrjuk, így látható, hogy mennyi víz elegendő hozzá. Ha már összeállt, akkor lisztes kézzel két, nem egészen egyforma részre osztjuk és mindegyiket cipóvá gömbölyítjük. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a nagyobb darabot és kibéleljük vele a sütőformánkat. Belehelyezzük a tölteléket, amit az alábbi módon készítünk el.

 
Almás töltelék:
6-8 közepes méretű alma
1/2 citrom leve
1 e.k. kukoricakeményítő
2-3 e.k. fahéj
5-6 e.k. cukor (lehet vaníliás is)
 
A meghámozott és vékonyra felszeletelt almát meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a fahéjjal, a cukorral és a kukoricakeményítővel. Alaposan összeforgatjuk.

 
Miután a szeleteket elrendeztük a tésztával kibélelt formában, következik a lefedés, amit több féle módon is megoldhatunk: rácsosan vagy pl. teli fedéssel a közepén megnyitva.
Most az utóbbit írom le részletesen, de ne szabjatok gátat a kreatív gondolatoknak, fedjétek és díszítsétek kedvetek szerint!

Lisztezett felületen kinyújtjuk a másik tésztacipót és óvatosan, a nyújtófára görgetve átemeljük a piteformára és legörgetjük. A sütőforma szélénél, körben összenyomkodjuk az alsó és felső tésztát, kicsit hullámosra is igazgathatjuk. A közepénél késsel egy kis bemetszést ejtünk 4 irányba, egymáshoz képest 90°-os szögben, majd a közepe felől kihajtjuk az így kapott háromszögeket. Ezekhez tehetünk még egyéb díszítést meglévő kiszúróinkkal, ahogy akár a pite szélén is végig vezethetünk a tésztából még valamilyen motívumot. Végül kenjük le tejjel. A középső lyukat megszórhatjuk durvára tört dióval és kevéske kristálycukorral.

A maradék (levágott) tésztából még jó pár mini piteformát is kitölthetünk, ezt érdemes az alma szeletelés során képződött kisebb darabkákkal megoldani, persze a szeleteket is apríthatjuk. Ezeket a formákat is lefedjük, kedvünk szerint díszítjük, majd tejjel lekenjük.

Sütőlemezre helyezve a 220°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. A kis piték gyorsabban megsülnek, őket korábban ki kell venni. A nagy pitének kb. 45 perc a sütési ideje, illetve amíg aranysárgára sül.
 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok