2014. április 18., péntek

Bazsalikomos citromos pite

 
A tavalyi nyár slágere volt kis családunkban a bazsalikomos citromos pite.
Egy nagyon finom változatát volt szerencsém megkóstolni egy akkoriban nyílt modern cukrászdában "beépített ügynökként". Ez volt az első alkalom, hogy arra vetemedtem, hogy bazsalikomos édességet fogyasszak, és milyen jól tettem! A pályafutásom nem volt túl hosszú ebben a bizonyos cukrászdában, "ügynöknek" meg csapnivaló vagyok, így a recepttel nem kerültem közelebbi kapcsolatba. Márpedig én akartam még enni ilyen finomat, sőt a családomnak is be akartam mutatni, így nem maradt más, minthogy kitaláljak egy saját verziót.
 
Adott volt egy jól bevált piterecept, amit addig almás pitékhez használtam.
Csak a krémet kellett összerakni, tesztelgetni. Igazából egy kis netes kutakodás után pikk-pakk meg is alkottam az első verziót, ami egyből sikert aratott. :)
 

Majd egy év után, tegnap sütöttem újra ezt a kellemesen citrusos, halványan bazsalikomos omlós finomságot, amit jó szívvel ajánlok Nektek akár a húsvéti asztalra. Még nem késő, gyorsan elkészíthető, csak szerezzétek be a hozzávalókat.
 
Következzen tehát a recept.
 
Pite tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
ízesítésnek kevés őrölt szerecsendió
 
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beleütjük a 2 tojás sárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Összegyúrjuk, majd becsomagolva kicsit pihentetjük a hűtőben. Addig elkészítjük a krémet.
 
Majd lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kitöltjük vele a piteformákat. Ebből a mennyiségből kijön egy nagy pite és a széléről levágott darabokból további 8-10 kis formát is kibélelhetünk. Villával megszúrkáljuk a tésztát, majd a 180-190°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Figyelni kell, mert a kicsi formák hamarabb megsülnek, őket ki kell venni kb. 15-20 perc után, míg a nagynak kell legalább fél óra, persze a sütőnktől is függ.

Bazsalikomos citromkrém:
50 dkg mascarpone
2 citrom héja + 1 citrom leve
1 lime + 1/2 lime leve
2 csomag vaníliás cukor
kis csokor bazsalikom
 
A mascarponet habverővel felverjük, belereszeljük a lime és a citrom héját, majd belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alaposan elkeverjük. A bazsalikomot megmossuk és felaprítjuk, majd a krémhez adjuk.
 
Ha a piténk kihűlt, megtöltjük a krémmel, tetejét bazsalikom levelekkel díszíthetjük.
 
Nagyon finom, könnyen elkészíthető, különleges... egyszóval... azaz kettővel:  
Próbáljátok ki!!! :)
 
 
Boldog Nyuszit!
 
 

 


 

0 megjegyzés:

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok