2014. január 14., kedd
Fahéj- és narancslikőr
Egy barátnőm kínált még ősszel a saját kezűleg készített zölddió likőrjével, és noha nem vagyok egy nagy rövidital rajongó, az efféle különleges és házilag készített itóka ötlete bizony megtetszett. Akkoriban már fontolgattam a karácsonyi desszertdobozt, mint ajándék lehetőséget, így el is döntöttem, hogy a sok finom édesség mellé jól fog jönni egy kis folyadék is, pláne alkoholos, amivel leöblíthetjük a morzsákat.
A beszélgetés és kortyolgatás közben szóba került a tojáslikőr is. Először emellett voksoltam, mígnem később beleszaladtam néhány igen vonzó likőr receptbe. Következzenek tehát ezek.
(Jövőre, márhogy idén Karácsonykor talán kipróbálom a tojáslikőrt is. Bár nem rossz Húsvétra sem, az pedig nincs is olyan nagyon messze. ;)
Amennyiben valamilyen ünnepre, ajándéknak szánnád, kezd el időben a likőrkészítést, mert minimum 2-3 hétig kell érlelni.
Narancslikőr:
Hozzávalók:
4 narancs (lehetőleg bio)
2 szál citromfű (elvileg thai, de én olyat nem találtam)
6 db csillagánizs
2,5 dl víz
2,5 dl száraz fehérbor
40 dkg cukor
7 dl vodka
Hozzávalók:
4 narancs (lehetőleg bio)
2 szál citromfű (elvileg thai, de én olyat nem találtam)
6 db csillagánizs
2,5 dl víz
2,5 dl száraz fehérbor
40 dkg cukor
7 dl vodka
Elkészítés:
A 4 narancsot nagyon alaposan megmossuk (nekem zöldség- és gyümölcsmosásra van egy külön bejáratos körömkefém, amivel jó alaposan megsuvickolom a felületüket.) Zöldséghámozóval leszedjük a narancsok héját, majd lekapargatjuk a fehér részeket, hogy ne tegyék keserűvé az italt. Jó móka! :/ Kb. 1,5 l-es üvegbe (vagy 2 kisebb fajtába, szétosztva) tesszük a narancshéjakat, beletöltjük a kipréselt narancslevet, hozzáadjuk a csillagánizsokat, a citromfüvet és felöntjük a vodkával. Jól lezárjuk, majd sötét, hűvös helyen hagyjuk állni 1 hétig. Naponta felrázzuk.
Egy hét elteltével a vízből, a cukorból és a fehérborból szirupot főzünk, melyet kihűlés után a narancsos vodkához öntünk. Jól összerázzuk és további 1-2 hétig érleljük. Nekem ekkor már csak 1 hetem maradt az ünnepekig, de így is nagyon finom, narancsos-ánizsos ízkombót értem el vele. Az utolsó feladat, hogy kávé filteren vagy egy tiszta harisnyán keresztül alaposan leszűrjük és csinos kis üvegekbe töltsük.
Aki nem annyira rajong az ánizsért, használjon belőle kevesebbet, ugyanis azt vettük észre, hogy idővel a már leszűrt italban is egyre inkább veszi át az uralmat az ánizs a narancs íze felett. Mondjuk így sem rossz és feltehetően már nem is marad sok ideje nagyobb uralomra törni. ;)
Egy hét elteltével a vízből, a cukorból és a fehérborból szirupot főzünk, melyet kihűlés után a narancsos vodkához öntünk. Jól összerázzuk és további 1-2 hétig érleljük. Nekem ekkor már csak 1 hetem maradt az ünnepekig, de így is nagyon finom, narancsos-ánizsos ízkombót értem el vele. Az utolsó feladat, hogy kávé filteren vagy egy tiszta harisnyán keresztül alaposan leszűrjük és csinos kis üvegekbe töltsük.
Aki nem annyira rajong az ánizsért, használjon belőle kevesebbet, ugyanis azt vettük észre, hogy idővel a már leszűrt italban is egyre inkább veszi át az uralmat az ánizs a narancs íze felett. Mondjuk így sem rossz és feltehetően már nem is marad sok ideje nagyobb uralomra törni. ;)
Hozzávalók:
3 fahéjrúd
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 tk. kardamom mag
20 dkg barna kandiscukor (én véletlenül fehéret vettem és nem lett ám rossz tőle)
20 dkg barna kandiscukor (én véletlenül fehéret vettem és nem lett ám rossz tőle)
7 dl brandy
1 dl almalé
Elkészítés:
Az eredeti leírás: "Egy 7,5 dl-es tisztára mosott palackba 3 fahéjrudat, 1 csapott tk. őrölt fahéjat, 2 tk. kardamommagot és 20 dkg barna kandiscukrot teszünk. Felöntjük 7 dl brandyvel és 1 dl almalével, légmentesen lezárjuk, majd óvatosan összerázzuk. Kb. 2 hétig állni hagyjuk, amíg a kandiscukor teljesen feloldódik. Hűvös helyen tároljuk."
No, ehhez pár dolgot azért hozzáfűznék. Először is, akinek gyanús, hogy hogyan fér bele egy 7,5 dl-es üvegbe 7 + 1 dl folyadék, nem is beszélve a szilárd halmazállapotú hozzávalókról, amik ugyebár szintén foglalnak az űrtartalomból némi helyet, ők biza szemfülesek! :) Tehát ezt se kezdjük 1 l-esnél kisebb üvegben összaállítani. Ezt is naponta fel kell rázni, valamint a legvégén alaposan leszűrni.
Végeredményben mindkettő nagyon finom, fűszeres, aromás és édeskés ital lett. Ha sorrendet kellene állítanunk, akkor a fahéj lenne a győztes, ám szoros versenyben a naranccsal. Nehéz meghozni a döntést, a cél érdekében nem is tehetünk egyebet, mint hogy minden alkalommal legurítottunk előbb az egyikből, aztán a másikból egy kupicányival... már amíg még van belőlük. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése