2014. január 21., kedd
Aprósütemények a dobozból...
A desszertdobozban volt sokféle finomság, többek között gyömbéres és kakaós mézeskalács, amiknek már korábban megírtam a receptjeit. Ezúttal a kakaós, gluténmentes formában készült, sima liszt helyett rizsliszttel. Így kicsit szárazabb ugyan, de azért finom és leginkább lisztérzékenyek is ehetik. Végső soron a két fajta közül azért a gyömbéres a nyerő nálam.
Következzenek azok az aprósütemények, amik egyébként az év bármely szakában megállják a helyüket, nem kell feltétlenül a következő Karácsonyt kivárni.
Pekándiós marcipántallér
Eredeti elnevezése nem így szólt, de miután kétszer is nekifutottam, mert nem olyan lett, mint az újságban, rájöttem, hogy ezt akármennyiszer is próbálom, tuti nem érem el azt a küllemet. Így aztán golyó helyett a tallér sokkal reálisabb elnevezés lett. Szerintem egész konkrétan nem pontosan az recept került a lapba, mint ami alapján a fotón látható nyalánkság készült. De sebaj, mert egyébként így is nagyon jó visszajelzéseket kaptam, holott az enyhe ragacsoskodása miatt nem is számítottam rá.
Hozzávalók:
6 dkg porcukor
4 dkg liszt
1 tojás
1 ek. tej
kb. 5 dkg pekándió
Elkészítés:
A marcipánmasszát felkockázzuk. A keverőtálba szitált porcukrot és lisztet összekeverjük. Robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a szétválasztott tojásfehérjét és a marcipánkockákat. A masszából megnedvesített kézzel kis golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd mindegyikre 1-1 pekándiót ültetünk. A golyókat 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Próbáltam ám úgy is, hogy nem vettem ki egyből a sütőből, de gyakorlatilag azonnal összeesett, ahogy lekapcsoltam a sütőt, még ajtónyitás nélkül is. Az, hogy először egy kis citromlével megbolondítottam az eredeti receptet, lehet, hogy merész ötlet volt, de én már csak ilyen vagyok. Gondoltam is, hogy biztos emiatt nem lett olyan, vagy mert túl hamar kivettem... de nem, nem lett jobb a második körben sem. Amúgy a citromos-marcipános verzió még finomabb is volt. ;)
Szóval senkinek nem akarom elvenni a kedvét, csak tudja, mire számítson.
Citromos-diós habcsók
Ha már a habcsókkal időnként megküzdök, mert gyakran marad 1-2 tojásfehérjém, próbálom kikísérletezni Nagymamám régi desszertjét. Arra pontosan emlékszem, hogy ő nem sütötte, csak előmelegített sütőbe tette, de aztán le is kapcsolta, és így hagyta száradni egy teljes éjszakán át. Egyszer, úgy 18 éve ki is próbáltam az Ő receptje szerint, de nem sikerült úgy, nem száradt ki rendesen. Aztán sajnos a cetlit el is kavartam, mert persze mindig mindent csak egy kósza cetlire írok fel... :( ezért is kellett nekem ez a blog, itt legalább magamnak is összeszedem írásban a kedvenceimet.
Tehát a habcsók kísérlet:
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg dió (én ezúttal finomra darálva használtam)
1-2 tk. citromlé
Elkészítés:
A tojásfehérjét majdnem teljesen felverjük, majd 2-3 részletben hozzászitáljuk a porcukrot. Tovább verjük addig, míg egy olyan kemény habot kapunk, ami nem folyik ki a tálból akkor sem, ha fejre állítjuk.
Ekkor óvatosan belekeverjük a diót és a citromlevet.
Nyomózsákból kis köröket nyomunk sütőpapírral fedett lemezre, de akár teáskanállal is formázhatunk kis halmokat belőle.
Előmelegített sütőben kb. 120°C-on 1,5-2 órát sütjük/ szárítjuk. Utána akár egész éjjel is bent hagyhatjuk száradni a sütőben, kissé nyitott ajtó mellett.
Legközelebb durvára darált dióval fogom kipróbálni és egy kicsit több citromlével (amennyit elbír), majd kiskanállal formázott halmokban fogom szárítani... talán így már megközelíti a régi kedvencemet, amit családi karácsonyok idején, sanszos bizony, hogy nagyrészt én faltam fel. :)
Vaníliás-fűszeres keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg darált dió (lehet ám mandula is)
1 tk. fahéj
1 tk. vanília esszencia
1 narancs héja
7,5 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
3 tojássárgája (pont a habcsók mellé passzoló finomság :)
csipetnyi só
csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a száraz fűszereket egy tálba szitáljuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a darált diót vagy mandulát, a porcukrot és ezeket is gyorsan elvegyítjük. Ezután beleszórjuk a felkockázott puha vajat és elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Alacsony fokozaton robotgéppel is összedolgozhatjuk (gyúrófejek segítségével), míg homokszerű állagot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, a vanília esszenciát, a narancshéjat és tovább keverjük, míg összeáll a tészta. Viszont figyeljünk, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát! Fóliába csomagoljuk téglalap formában és a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át, de akár lehet egy éjszakára is ott hagyni.
Kinyújtás előtt a tenyerünkkel kicsit nyomkodjuk szét a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. Szúrjuk ki a kívánt formákat, én a betűnyomdás kiszúrómat használtam 'Boldog Karácsonyt!' felirattal.
Sütőpapírra helyezzük a kekszeket, majd egy tálcára csúsztatva, betesszük a hűtőbe dermedni kb. 10 percre. Így jobban tartják majd a formájukat. A tálcáról aztán óvatosan átcsúsztatjuk a sütőpapírral együtt a tepsire, és a 170°C-ra előmelegített sütőben világos barnára sütjük a kekszeket, ami nagyjából 10-15 percet igényel.
Így, önmagukban is nagyon finom kis falatok akár a reggeli kávé, vagy egy tea mellé. Más kiszúróval vágva azonban akár krémmel vagy lekvárral is összetölthetjük őket kettesével, de ez a keksz alkalmas a marcipánnal való díszítésre is. Fontos tudni viszont, hogy ehhez az első kiszúrásokkal készült kekszek alkalmasak, mert minél többször gyúrjuk össze a tésztát, annál inkább összeugrik. Így nem lesznek egyformák a méretek. No de ettől még persze felhasználhatóak.
További tipp: bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük, narancs helyett citromhéjjal, fahéj helyett kakaóval... bármilyen ötletet kipróbálhatunk. Persze azért ésszerű keretek között. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése