2013. október 20., vasárnap
A második próba… egy családi bulira
Kezdjük
először is a jolly joker receptemmel. Ez a Trüffel torta a Nagy Csokoládé
könyvből… mindig sikere volt, nekem pedig egyszerűbb volt biztosra menni, így
aztán hosszú ideig nem is kísérleteztem új ízzel.
TRÜFFEL TORTA (az én verziómban)
Trüffelkrém:
5 dl tejszín
40 dkg csokoládé (max. 40-45%-os)
A
csokoládés tejszínkrémet már 1 nappal korábban elkészítjük, hogy legyen ideje
összeérni, azaz szép krémes állagú legyen. Először a tejszínt felfőzzük, majd a
tűzről levéve beletesszük a kockákra tört csokoládét és lassú kevergetéssel elegyítjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel levegőssé tesszük a krémet. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk legalább egy éjszakát állni.
Piskóta:
10
dkg puha vaj
(fél
vaníliarúd kikapart belseje, de megfelel egy bourbon vaníliás cukor is)
késhegynyi
só
5
tojás fehérje és sárgája
10
dkg porcukor
7
dkg őrölt mandula
2 e.k.
kakaópor
8-9
dkg liszt
1 k.k.
sütőpor
A
csokoládés tésztához vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a
puha vajat, a vaníliát (vagy vaníliás cukrot) és a sót. Az egészet elektromos habverővel habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját. A
tojásfehérjét külön edényben kemény habbá verjük a cukorral. Óvatosan összevegyítjük
a két masszát, hogy ne törjön össze a tojásfehérjehab, majd óvatosan
beleszitáljuk az előzőleg összekevert kakaós sütőporos lisztet, amit szintén
óvatos mozdulatokkal keverünk el a masszában. Kivajazott-kilisztezett (vagy szilikon) formába öntjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész és kihűlt a tészta, 3 lapra vágjuk.
Az
eredeti recept alapján 5 db (24 cm-s) karikát kell külön-külön sütni, 210
°C-on 9 percig. Sziszifuszibb, de biztosan magasabb tortát kapunk így.
A
tésztát is nyugodtan el lehet 1 nappal előbb készíteni. Becsomagolva, hűtőben tárolva semmi baja nem lesz.
Röviddel
a torta összeállítása előtt keverőgéppel habosra keverjük a csokoládés krémet,
majd a tortalapokat egyesével megkenjük, a tetejét és az oldalát is bevonjuk.
a) Amennyiben nem burkolt tortát készítünk belőle, csokoládéreszelékkel
(vagy akár tört dióval/ mandulával) panírozzuk a torta oldalát és a tetejét is körbe szórjuk, majd kakaóporral meghintjük. Szeletenként díszíthetjük 1-1 trüffelgolyóval.
b) Ha burkoljuk, akkor természetesen kívülről vékonyan vonjuk be csoki ganache-val
vagy vajkrémmel, ki mit szokott használni, de maradhatunk a saját csoki
krémjénél is.
Tipp: Burkoljuk duplán a tortákat. Először egy nagyon vékony réteggel lezárjuk a krémes felületet. Így ha a csokikrémtől még maszatolódik is, nem probléma, hiszen erre tesszük a következő, kicsit már vastagabb réteget. Alatta persze nagyon enyhén megnedvesítjük az első cukormasszát, marcipánt, hogy rátapadjon az új réteg. Fontos, hogy a bevonat így se legyen vastagabb kb. 4-5 mm-nél. Persze ízlések és pofonok, de szerintem ennyi bőven elég.
Tipp: Burkoljuk duplán a tortákat. Először egy nagyon vékony réteggel lezárjuk a krémes felületet. Így ha a csokikrémtől még maszatolódik is, nem probléma, hiszen erre tesszük a következő, kicsit már vastagabb réteget. Alatta persze nagyon enyhén megnedvesítjük az első cukormasszát, marcipánt, hogy rátapadjon az új réteg. Fontos, hogy a bevonat így se legyen vastagabb kb. 4-5 mm-nél. Persze ízlések és pofonok, de szerintem ennyi bőven elég.
No,
tehát, készen van a tortánk és a díszítésé a terep. Egy családi
összejövetelre készítettem ezt a bizonyos első "design" tortámat, amihez egyszerű, de mutatós indás mintákat terveztem bordó-fekete színekkel. Családom körében
nagy sikert aratott, ami további lendületet adott az újabb próbálkozásokhoz.
Keresés
2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.
Cimkék
- Torta ( 30 )
- Trüffel ( 22 )
- Egyéb édes vendégváró ( 18 )
- Piskóta alaprecept ( 13 )
- Lemon curd ( 10 )
- Karácsony ( 8 )
- Krém ( 7 )
- Málnakrém ( 7 )
- Brownie ( 6 )
- Cukorvirág ( 6 )
- Gesztenye ( 5 )
- Keksz ( 5 )
- Levendula ( 5 )
- Túró ( 5 )
- Cupcake ( 4 )
- Egyéb sósságok ( 4 )
- Esküvő ( 4 )
- Kalács ( 4 )
- Kedvenc ételeim ( 4 )
- Mézeskalács ( 4 )
- Olajos piskóta ( 4 )
- Sós vendégváró falatok ( 4 )
- Bonbon ( 3 )
- Citromos sajttorta ( 3 )
- Citromos-marcipános tészta ( 3 )
- Csoki ( 3 )
- Csokis piskóta ( 3 )
- Csokoládé glazúr ( 3 )
- Francia expressz csokis süti ( 3 )
- Jégvarázs ( 3 )
- Kedvenc leveseim ( 3 )
- Onlay szilikon mintázó ( 3 )
- Pite ( 3 )
- Pizza ( 3 )
- Sós karamella öntet ( 3 )
- Sütinyalóka ( 3 )
- Airbrush ( 2 )
- Bazsalikom ( 2 )
- Bemutatkozás ( 2 )
- Cake jar ( 2 )
- Citrom ( 2 )
- Citromos-diós gyümölcskenyér ( 2 )
- Csurgatott torta ( 2 )
- Diótorta ( 2 )
- Epres-rebarbarás pite ( 2 )
- Erdei gyümölcsös krém ( 2 )
- Fahéj ( 2 )
- Fehércsokis mascarponekrém ( 2 )
- Focis torta ( 2 )
- Francia desszertek ( 2 )
- Habcsók ( 2 )
- HappyFamily ( 2 )
- Húsvét ( 2 )
- Kosárlabda ( 2 )
- Levendulás-citromos keksz ( 2 )
- Macaron ( 2 )
- Maci torta ( 2 )
- Maracuja ( 2 )
- Meyer citromos pite ( 2 )
- Minion ( 2 )
- Nutellás-diós kalács ( 2 )
- Ombre ( 2 )
- Pogácsa ( 2 )
- Répatorta ( 2 )
- Sós-karamellás csokikrém ( 2 )
- Tanfolyam ( 2 )
- Tipp ( 2 )
- Tiramisu ( 2 )
- Tonkabab ( 2 )
- Unikornis ( 2 )
- Verdák ( 2 )
- Vörösáfonyás-narancsos keksz ( 2 )
- Zöld teás-fehércsokis keksz ( 2 )
- lilahagymás krumplipüré ( 2 )
- Újratervezés ( 2 )
- Alma ( 1 )
- Angolkrém ( 1 )
- Avokádós csokitorta ( 1 )
- BMW ( 1 )
- Balerina ( 1 )
- Baracklekvár ( 1 )
- Betöltés ( 1 )
- Bogyó és Babóca ( 1 )
- Bohóc ( 1 )
- Cake International ( 1 )
- Cake-pop ( 1 )
- Chef torta ( 1 )
- Cica torta ( 1 )
- Citrom torta ( 1 )
- Citromos cukorszirup ( 1 )
- Citromos piskóta ( 1 )
- Citromos-epres máktorta ( 1 )
- Citromos-mákos torta ( 1 )
- Citromtorta ( 1 )
- Citrusos-gyömbéres tészta ( 1 )
- Csokidísz ( 1 )
- Csokis gyümölcskenyér falatkák ( 1 )
- Csokoládé ganache ( 1 )
- Csokoládé kreáció ( 1 )
- Csíkos torta ( 1 )
- Cukkinikrémleves ( 1 )
- Cukor nyuszik ( 1 )
- Cukorfigura ( 1 )
- Cukormentes piskóta ( 1 )
- Daisy ( 1 )
- Datolya ( 1 )
- Datolyás süti ( 1 )
- Demo torta ( 1 )
- Dió mousse ( 1 )
- Dóra a felfedező ( 1 )
- Eperhab ( 1 )
- Eperlekvár ( 1 )
- Erdei gyümölcs ( 1 )
- Eszterházy torta ( 1 )
- Fagyasztás ( 1 )
- Fahéjas csillag ( 1 )
- Focilabda ( 1 )
- Foodpanda ( 1 )
- Fotózás ( 1 )
- Fukaron ( 1 )
- Fűszeres csomó ( 1 )
- Gasztroajándék ( 1 )
- Gesztenyemousse ( 1 )
- Gésa ( 1 )
- Hableány ( 1 )
- Hagymaszósz ( 1 )
- Hold ( 1 )
- Házi fondant ( 1 )
- Házi nutella ( 1 )
- Inspirációk ( 1 )
- Izgalmas ízek ( 1 )
- Jager ( 1 )
- Japán ( 1 )
- Karamellizált pekándió ( 1 )
- Karamellás csokis fészek ( 1 )
- Kavics design ( 1 )
- Kefíres csokitorta ( 1 )
- Kenyér ( 1 )
- Kenyér tortaformában ( 1 )
- Kerekmese ( 1 )
- Keresztelő ( 1 )
- Kinder torta ( 1 )
- Királylány torta ( 1 )
- Kukoricakrémleves ( 1 )
- Külföldi mesterek ( 1 )
- Likőr ( 1 )
- Macadamia ( 1 )
- Magna Cum Laude ( 1 )
- Marcipános gyümölcskenyér ( 1 )
- Marcipános szaloncukor ( 1 )
- Marcipános-csokis keksz ( 1 )
- Marcipántallér ( 1 )
- Mascarponés túrókrém ( 1 )
- Masha és a medve ( 1 )
- Maszatolós torta ( 1 )
- Mentes ( 1 )
- Micimackó ( 1 )
- Minnie ( 1 )
- Mogyoró ( 1 )
- Monster High ( 1 )
- Mozdony torta ( 1 )
- Mákos kocka ( 1 )
- Málnás-pisztáciás marcipángolyó ( 1 )
- Műhely történelem ( 1 )
- Narancs ( 1 )
- Narancsos trüffeltorta ( 1 )
- Narancsos-csokis ( 1 )
- Narancsos-áfonyás marcipángolyó ( 1 )
- Nápolyi ( 1 )
- Olga Noskova ( 1 )
- Orange-Lemon Curd ( 1 )
- Orchidea ( 1 )
- Oreo cupcake ( 1 )
- Paci ( 1 )
- Paprika krémleves ( 1 )
- Pekándió ( 1 )
- Peppa malac ( 1 )
- Peru ( 1 )
- Pisztáciás joconde ( 1 )
- Pisztáciás piskóta ( 1 )
- Pocoyo ( 1 )
- Pohárdesszert ( 1 )
- Párizs ( 1 )
- Receptfüzet ( 1 )
- Rumos dió ( 1 )
- Répa muffin ( 1 )
- Simítás ( 1 )
- Síelős torta ( 1 )
- Sörös csoki torta ( 1 )
- Sörös korsó ( 1 )
- Süni ( 1 )
- Sürgősségi csoki :) ( 1 )
- Tanya torta ( 1 )
- Tarjakrém ( 1 )
- Tej- és tojásmentes piskóta ( 1 )
- Teknős ( 1 )
- Trónok harca ( 1 )
- Trüffel piskóta ( 1 )
- Töltött kürtőskalács ( 1 )
- Töltött pulykamell muffin ( 1 )
- Tükörglazúr ( 1 )
- Tűzoltóautó ( 1 )
- Vadász torta ( 1 )
- Vajkrém tojásfehérjeporral ( 1 )
- Vanília ( 1 )
- Vanília aroma ( 1 )
- Vaníliás krém ( 1 )
- Vintage ( 1 )
- Vintage táblák ( 1 )
- Virslis kifli ( 1 )
- Vuk ( 1 )
- Zen ( 1 )
- Zserbó ( 1 )
- Zserbó desszert ( 1 )
- Zöld kardamom ( 1 )
- Zöld tea ( 1 )
- autós formatorta ( 1 )
- becsapós torta ( 1 )
- rozmaringos csirke ( 1 )
- sajtchips ( 1 )
- Élmény beszámoló ( 1 )
- Íróka ( 1 )
- Útépítő ( 1 )
Szösszenet magamról
Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...
... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.
Kellemes barangolást kívánok!
Andi
Blogarchívum
- május ( 1 )
- december ( 1 )
- november ( 2 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 1 )
- július ( 3 )
- június ( 3 )
- május ( 5 )
- április ( 3 )
- március ( 3 )
- február ( 4 )
- január ( 4 )
- december ( 4 )
- november ( 5 )
- október ( 3 )
- augusztus ( 3 )
- június ( 1 )
- május ( 4 )
- április ( 2 )
- március ( 4 )
- február ( 5 )
- január ( 4 )
- december ( 6 )
- november ( 3 )
- október ( 6 )
- szeptember ( 2 )
- augusztus ( 4 )
- július ( 4 )
- június ( 7 )
- május ( 5 )
- április ( 4 )
- március ( 5 )
- február ( 4 )
- január ( 1 )
- december ( 5 )
- november ( 3 )
- október ( 3 )
- szeptember ( 4 )
- augusztus ( 3 )
- július ( 4 )
- június ( 5 )
- május ( 4 )
- április ( 5 )
- március ( 6 )
- február ( 4 )
- január ( 8 )
- december ( 6 )
- november ( 5 )
- október ( 5 )