2015. július 31., péntek

Citromos-epres máktorta a franciák nyomában

 Mint azt már említettem a korábbi élménybeszámolóban, Párizsban szert tettem két gyönyörű és nagyon hasznos francia desszert könyvre. Ezekben keresgéltem, amikor is férjem születésnapjára valami mákos-citromos desszerttortát akartam összedobni. Nos, azért csak „kicsit franciásan”, mert mint az látható lesz a képeken, annyira vagyok távol még egy igazi gyönyörű francia tortától, mint Makó Jeruzsálemtől. No, de mindent el kell kezdeni valahol.

Szóval következzen egy májusi próbálkozásom, amit még nem volt alkalmam megosztani Veletek, de most megmutatom, hogy mire jutottam.

Alapvető probléma volt, hogy a franciák annyira nem használnak mákot, legalábbis ebben a két könyvben egy darab receptben sincs mák. Persze ettől nem jöttem zavarba, mert simán megújítom én a legtutibb francia receptúrát. ;)

Kiinduló pont egy olyan tészta volt, melyet a franciák Biscuit à la cuillère-nek neveznek… ez valami kanalas kekszet jelenthetne, de nem az, úgyhogy nem erőltetném a fordítást.

Legyen most simán Mákos piskóta, melynek a hozzávalói a következők:

2015. július 21., kedd

Kürtőskaláccsal próbálkoztunk, de nem is akárhogy...


Ismét egy szuper hétvégét töltöttünk Kisecseten és a 40°C dacára bizony begyújtottuk a kemencét és a grillt is. Persze a tűzzel nem én foglalkoztam, én csak gyúrtam, kelesztettem, nyújtottam és készítettem a tésztákat. Szokás szerint sült kenyér és pizza a kemencében, valamint az első próbás kürtőskalács a grillen.
 
Volt némi baki, ugyanis a tűz mesterei(m) nem voltak csúcs formában. Nem fűtötték fel eléggé a kemencét, úgyhogy a pizza 15 perc helyett 30-40 percet sült, miközben igyekeztek helyre hozni a hibát. A grillről visszapakolták a parazsat a kemencébe, további fákat tettek be, de az ugyebár idő, míg felfűt a kemence.  A pizza ugyan így is finom lett, de közben a kenyértészta már kétszer akkorára dagadt, mint kellett volna. Sebaj, végül az sem lett rossz.
 
Közben a grillnél maradt parázs meg már szinte kihűlt, így sikerült is egyből megtapasztalnunk a kürtőskalács egyik alapvető hibáját. Mindjárt el is árulom, de következzen először is a recept.
 
2015. július 3., péntek

Citromtorta vintage pompában


Tegnap ünnepeltük Édesanyám születésnapját és e jeles alkalomra készítettem egy vintage hangulatú tortát, ami belül könnyű narancsos-gyömbéres piskótát és habos citromkrémet rejtett az én drága Anyukám ízlésének megfelelően. Mindenképpen valami szép, virágos tortát képzeltem el neki, apránként alakult ki az elképzelés, hogy halvány rózsás, csipkés külsőt varázsoljak.
 
Ez azért is volt külön érdekes számomra, mert így két új technikát is kipróbálhattam.
2015. július 1., szerda

A legeslegfinomabb kalács, ami létezik


Hétvégén ismét Kisecseten jártunk. Tudjátok, ahol kemencében szoktam sütögetni mindenféle finomságot... és jajjj, de szeretem! :)
Ezúttal is készült több minden, többek között Focaccia rozmaringgal és fokhagymával, amit sajnos a kemence őreim odaégettek, de azért nagyjából a felét még el tudtuk ropogtatni.
Aztán készült teljes kiőrlésű hagymás kenyér, ami nagyon jól sikerült. Szépen megkelt, ennek köszönhetően annyira könnyű lett a tésztája, hogy el is terült. Szóval kissé lapos lett, de teljes kiőrlésű kenyérhez képest igen ízletes. Persze jó sok hagymát dinszteltem bele sóval, borssal, ici-pici pirospaprikával. No, erről nincsen fotóm, mert nem volt időm ilyesmire az éhenkórász nép mellett...

Keresés

2013 © Minden jog fenntartva . Üzemeltető: Blogger.

Galéria

Cimkék

Szösszenet magamról


Minden ott kezdődött, hogy csokoholistának születtem...

... aztán belecsöppentem a hihetetlen és lenyűgöző tortakreációk világába, és itt ragadtam. Immáron cukrászként keresem a lehetőséget az álmaim megvalósításához. Ennek első lépése, hogy egyfelől saját alkotásaimat, legkedveltebb receptjeimet, tapasztalataimat, másfelől inspirálóim csodás műveit megosszam Veletek. Remélem, hogy aki erre jár, talál kedvére valót.


Kellemes barangolást kívánok!

Andi

Partnerek

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye Legjobb receptes blogok